71

Конфликтът се разраства: Китай се озъби на Канада, обеща решителен отговор

Посолството предупреди Канада, че Китай "ще отговори решително на всякакви нарушения и провокативни действия", като подчерта, че Канада не е страна в спора за Южнокитайско море

 

Китай призова Канада да спре да "предизвиква разногласия и конфронтация" в Южнокитайско море. Говорител на китайското посолство в Отава заяви, че "Канада неведнъж е изпращала военни кораби и хеликоптери, за да проектира своята мощ в Южнокитайско море под претекст за защита на свободата на корабоплаването и прелитането".

Говорителят заяви, че подобни действия са "сериозно нарушение на целите и принципите на Устава на Организацията на обединените нации", които "застрашават регионалния мир и стабилност", съобщават световните агенции, цитирани от "Нюз бг". 

Посолството предупреди Канада, че Китай "ще отговори решително на всякакви нарушения и провокативни действия", като подчерта, че Канада не е страна в спора за Южнокитайско море.

Във вторник канадското правителство излезе с изявление, в което осъди "използването на водни оръдия, опасни маневри и тараниране на филипински кораби" от страна на Пекин в спорното море.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?