71

Конфискуват нелегални електромобили на Принцовите острови до Истанбул

Емблематичните Принцови острови до Истанбул са място където хиляди хора се стичат ежедневно през цялото лято. Те са място за спокойствие и уединение от динамичното темпо на мегаполиса. 

На островите преди години единственият транспорт се осъществяваше с файтони, но от няколко години и те са забранени и сега се използват електромобили.

Тези дни посетителите все повече се оплакват, че няма останало място за разходка или каране на колело около острова, тъй като броят на нелицензираните електрически превозни средства по улиците на островите започна да нараства драстично.

С увеличаването на жалбите се увеличиха и  проверките за нелицензирани превозни средства на Принцовите острови.

Общо 40 нелицензирани микробуса и 125 превозни средства са били конфискувани досега при операции, проведени с полицейските власти, каза Утку Джихан, ръководител на транспортния отдел на община Истанбул.

На островите е създадена Комисия по транспорт и логистика с решение на Центъра за транспортна координация на община Истанбул (UKOME). Джихан допълни, че жителите на острова, които искат да използват електрически превозни средства, трябва да кандидатстват в тази комисия за разрешително.

Ще дадем право на законно използване на акумулаторни превозни средства само на хора над 65 години, хора с увреждания и някои търговци. В момента има близо 600 чакащи заявления за лиценз. Не е възможно да се отговори положително на всички заявления, тъй като хората извън специфичната демографска група нямат право да имат лицензи“, отбеляза Джихан.

Предполага се, че над 300 нелицензирани превозни средства в момента работят на островите, заяви Джихан. 

Целта на засиления контрол е да се защитят възможно най-добре пешеходните зони и затова служителите продължават проверките около централните зони, за да предотвратят нелицензираното използване на тези превозни средства.

Искаме островите да бъдат място, където хората могат да се разхождат свободно. Планираме да поддържаме балансирана гъстота на превозните средства и да насърчаваме хората да ходят пеша и да използват повече велосипеди“, добави той.

Междувременно жители на най-големия остров Бюйюкада твърдят, че някои шофьори действат като нелегални таксита и таксуват туристите над 1000 TL (66 лв) за кратки разстояния.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?