Следвайте ни

Конфискуваха статуя на Зевс в турска провинция

viber icon

Девет заподозрени, опитващи се да продадат антики от византийска епоха, бяха задържани в операция, организирана от жандармерийските сили в централната турска провинция Ескишехир.

След като получили информация, че заподозрените търсят да продадат историческите артефакти, екипите на жандармерията в Ескишехир, квартал Чукурхисар отиват под прикритие като „купувачи“ и се свързват със заподозрените. На път да се срещнат с агентите под прикритие, превозните средства на заподозрените бяха спрени и претърсени от служители на реда.

При търсенето са открити статуя на Зевс, мраморна статуя и бронзова плоча с животински фигури отпред и отзад, за които се смята, че датират от византийския период.

В рамките на разследването бяха задържани и петима заподозрени, за които се твърди, че са участвали в плана за продажба на артефактите.

Седем от деветте заподозрени предоставиха изявления за сектора за борба с контрабандата и организираната престъпност на командването на жандармерията и по-късно бяха освободени. Към останалите двама ще бъдат повдигнати  съдебни обвинения и е възможно да бъдат освободени под гаранция.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Живко

Живко

10.12.2020 | 14:38

Мишо, каква византийска епоха те е патила, щом става дума за статуетка на Зевс?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?