49

Конфискуваха милиони растения канабис в Източна Турция

Министерството на вътрешните работи на Турция съобщи, че повече от 3,2 милиона растения канабис са били конфискувани в източната анадолска провинция Бингьол.

Изземването бе осъществено при мащабна операция на турската жандармерия срещу тероризма. Продължаващата операция също е насочена към „наркотероризма“. На 20 места в селски район на Бингьол служители на реда откриха полета с канабис. А на близо бяха открити и конфискувани, заровени 26 килограма марихуана, заедно с експлозиви.

През последните години Турция засили усилията си за спиране на доставките на наркотици за терористичната група ПКК , която се смята за най-големия трафикант на наркотици в Европа, като Интерпол изчислява, че до 80% от европейските пазари на незаконни наркотици се доставят от контролирани от ПКК мрежи. ПКК е основната терористична група в източните региони на Турция, която се опитва да вербува членове. Освен че играе ключова роля в трафика на наркотици между Европа и Азия, терористичната група използва няколко контролирани от нея региона в Северен Ирак и Сирия като центрове за производство на хероин и други наркотици.

Експертите твърдят, че Лидже, родното място на ПКК в югоизточната провинция Диарбекир, и югоизточният турски регион са предпочитани за отглеждане на канабис, защото климатът е благоприятен, а планинският терен пречи на лесния достъп на силите за сигурност. Въпреки че няма налични конкретни числа, властите смятат, че около две трети от незаконния канабис, култивиран в Турция, се отглежда около Диарбекир. Турция е транзитен маршрут за контрабандистите на наркотици, действащи между Азия и Европа. Наркотиците от Азия се внасят контрабандно в Европа през Турция, докато синтетичните наркотици, произведени в Европа, се внасят контрабандно в Близкия изток.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?