46

Комшиите ще отглеждат пшеница във Венецуела, делят печалбата с Мадуро 70/30

Турция планира да наеме земеделски земи в чужди страни

Турция планира да наеме земеделски земи в няколко района в Африка и Латинска Америка, за да увеличи селскостопанското производство на фона на нарастващите глобални опасения относно продоволствената несигурност.

Властите проучват подобни възможности в 10 държави, измежду които са Венецуела, Судан и дори Украйна.

АА

Министърът на земеделието и горите Вахит Киришджи наскоро обсъди този план с група депутати.

Местното производство отговаря на вътрешното потребление, но все пак наемането на земеделски земи в чужди страни е необходимо, ако целта е да се изнасят селскостопански продукти, каза Кириши пред депутатите.

 

„В Южна Африка има изключително големи свободни площи. Ние можем да отглеждаме продукти там. Обмисляме и някои страни от Латинска Америка“, каза той.

Министърът обясни, че турските фермери се местят в големите градове и поради тази миграция на населението, земите в селските райони в страната остават необработвани.

На скоро Турция взе под наем 850 000 хектара земя в Судан, но това начинание не даде желаните резултати. Този път властите ще се съсредоточат върху продукти, които не могат да се отглеждат в Турция поради климатични условия или се произвеждат в недостатъчни количества.

Проектът ще даде приоритет на производството на царевица, слънчоглед, памук, захарна тръстика, ананас и манго, както за вътрешно потребление, така и за износ.

Според обмисляните планове турски частни компании ще използват тези наети земи за селскостопанско производство. 

АА

Въпросът за наемането на земя беше на дневен ред по време на неотдавнашното посещение на венецуелския лидер Николас Мадуро в Турция. Мадуро каза, че Турция може да наеме 400 000 хектара земя във Венецуела за отглеждане на пшеница. Печалбата може да бъде разделена 70 на 30 между Турция и Венецуела, предложи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?