Следвайте ни

Комета сложила край ледниковия период

Падащи от небето огнени кълба са опожарили 10 милиона кв. км суша преди 12 800 години и са унищожили значителна част от биомасата на планетата, съобщи БТА като цитира Лайф.

Международна група учени изследваха съединения от 170 точки на планетата и в тях откриха следи от едновременно падане на много отломки от огромна комета, чийто диаметър е не по-малко от 100 км. При преминаването си през атмосферата отломките се загрели и опожарили големи площи. Били унищожени 9 процента от биомасата на сушата.

Учените проучиха съдържанието на платина на 26 места на планетата преди 12 836-12 815 години. За този 21-годишен период там се увеличала концентрацията на платина. В 4 проби от лед на тази възраст бе открита анормално висока концентрация на нитрати, оксалати, ацетати и соли на мравчената киселина. Подобни съединения се появяват при изгаряне на биомаса. Но по онова време климатът бил студен и нямало биомаса близо до днешните ледници на сушата. Следователно "продуктите" от изгарянето на биомасата стигнали до ледниците, след като били пренесени от ветрове.

За масовите пожари с огромни мащаби свидетелства и пикът в съдържанието на въглероден газ в мехурчетата въздух в леда от онова време. Учените се опитали да установят какво количество биомаса трябва да изгори, за да се оставят подобни следи. Оказало се, че за целта трябва да изгори биомасата на около 10 милиона кв. км суша.

Учените отбелязват, че големи кратери през онази епоха не е имало. Затова предполагат, че платината и световният пожар не са били "донесени" от паднал астероид, а са в резултат на разрушаване на комета с диаметър не по-малко от 100 км близо до Земята. Фрагменти от кометата години наред са падали на нашата планета.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Geology.

Източник: dnes.bg 

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?