3906

Командването на украинската армия: Русия си е поставила за цел да превземе Часов Яр до 9 май

Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от вчера на главнокомандващия украинските въоръжени сили - генерал-полковник Олександър Сирски. Агенцията допълва, че така висшият украински военен началник е отдал първостепенна важност на сраженията в източната част на Украйна, където Москва засилва нападенията си.

Ройтерс отбелязва, че евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на СССР във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия, още повече като се има предвид забавянето на военната помощ за Киев от Запада, пише dir.bg,.

Според Сирски, който в края на миналата седмица предупреди, че положението на източния фронт се утежнява, Русия концентрира усилията си западно от окупирания Бахмут в опит да превземе Часов Яр, преди да продължи настъплението си към град Краматорск.

Часов Яр се намира на десетина километра от Бахмут в Донецка област, уточнява Ройтерс. Подразделенията на Киев засега отблъскват руския щурм в близост до града, като са били снабдени с нови боеприпаси, дронове и електронни бойни средства, заяви Сирски в изявление в приложението "Телеграм".

"Заплахата все пак си остава съществена, като се има предвид фактът, че висшето руско командване е поставило на военнослужещите си 9 май като краен срок за превземането на Часов Яр", каза Сирски, без да дава повече подробности.

Ройтерс посочва, че в последните седмици Русия е осъществила три масирани въздушни атаки по украински електроцентрали и подстанции. Според изявления на засегнатите компании и публикации в украински медии при атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна са били унищожени или завзети повечето топлоелектрически централи в нападната страна, предаде ДПА, като се позова на изявления на засегнатите компании и публикации в украински медии. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви снощи в традиционното си видеообръщение към нацията, че "ситуацията на фронта по време на такава ожесточена война винаги е тежка".

"През тези дни обаче - най-вече на Донецкия фронт - положението става още по-тежко", заяви държавният глава и отново призова Конгреса на САЩ да даде одобрението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев..

Украинският лидер предупреди, че Кремъл може да подготвя мащабно настъпление за края на пролетта или за лятото на тази година.

Зеленски осъди вчера нападението на Иран с ракети и дронове срещу Израел и обяви, че неговата страна има нужда от помощта на съюзниците си, за да отблъсне въздушните атаки, също както е станало с Израел. Той заяви, че светът е видял как "Израел не е сам в своята защита - при възпирането на въздушната заплаха са помагали и съюзниците".

"И когато Украйна казва, че съюзниците не могат да си затворят очите за руските ракети и дронове, това означава, че е наложително да се действа, и то да се действа твърдо", заяви той, като добави, че украинското небе "не се защитава с думи".

Междувременно отломки от свален руски дрон паднаха в населено място в близост до град Днепър в Централна Украйна и раниха дванадесет души, съобщи началникът на военната администрация на Днепропетровска област Сергий Лисак. По думите му частите от безпилотния летателен апарат са се оказали в Любимвска община. Сред ранените има и дете, а над 30 частни жилища са понесли щети.

Лисак казва още, че руските сили са подложили на артилерийски обстрел 11 пъти град Никопол, който е честа мишена и се намира срещу контролираната от Москва Запорожка АЕЦ. Началникът на областната военна администрация заяви, че там са ранени четирима души.

Същевременно началникът на военната администрация в източната Донецка област Вадим Филашкин обяви, че има една жертва при пусната от въздуха бомба по пететажен жилищен блок в град Очеретине. Двама души са ранени.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?