Следвайте ни

Командос тича през кръстосан огън, за да спаси дете от ИДИЛ

Бивш командос от специалните сили на САЩ, станал хуманитарен работник, спаси малко момиченце от огневата линия в Мосул. Геройската постъпка 56-годишният Дейвид Юбанк извършил наскоро в иракския град, където през последните осем месеца съюзническите сили провеждат операция за освобождаването му от „Ислямска държава”, пише Блиц.

Юбанк, който е основал хуманитарната група Свободни рейнджъри на Бирма след оттеглянето си от армията, повел група доброволци, заедно със съпругата си Карън и трите си деца на възраст между 11 и 16 години, към Мосул, след като чул ужасяващи истории за отношението на ИД към мирните граждани.

„Вярвам, че Господ ме изпрати тук. Не мислех за моята безопасност..., но винаги се питам, дали не правят това от гордост”, каза той пред Los Angeles Times.

Всичко се разиграло, когато Юбанк и екипът му видели малко дете и младо момиче да пълзят из телата на други мирни граждани, които били разстреляни от главорезите на ИД, опитвайки се да избягат от фронтовата линия.

Юбанк и хората му веднага направили димна завеса, задействайки димки, и под прикритието на дима и вървейки зад танк тръгнали напред, докато техни колеги ги прикривали с картечници.

„Помислих си, че ако умра, моите съпруга и деца ще разберат защо съм го направил”, споделя Юбанк.

Защитен само от каска и бронирана жилетка, Юбанк се втурва напред в зоната на смъртта и спасява младото момиче. Юбанк се връща, за да спаси и малкото дете, но вече било късно. Не оцелява и ранен мъж, който екипът на американския командос също се опитва да спаси.

Малко след геройската постъпка Юбанк се връща със семейството си в родината си, но сега признава, че отново е готов за поредната мисия в Ирак.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?