Следвайте ни

Колоездачите в Турция се вдигнаха на бунт, избиват ги по пътищата

viber icon

Велосипедисти проведоха едновременни демонстрации в няколко града в Турция на 25 октомври в знак на протест срещу нарастващите пътнотранспортни произшествия, при които загинаха или бяха ранени колоездачи.

Членове на платформата "Живот на колела" се събраха в квартал Каламъш в Истанбул, за да обърнат внимание на смъртта на шестима велосипедисти през последните 10 дни. Участниците призоваха да се направят спешни законови промени, които да защитят хората на колела.

Конструктивни мерки в тази насока бяха обсъдени на форума, на който присъстваха много велосипедни асоциации, а предложенията от същия ще бъдат предадени и на властите, според платформата.

Около 258 велосипедисти са били убити през последните две години в Турция, след като са били ударени от превозни средства по пътищата и при всичките 258 инцидента съдилищата са установили, че колоездачите са "виновни" за смъртта си, се казва в изявление на платформата.

„Призоваваме всички съответни министерства и институции да съдействат за възпрепятстването на инцидентите и съответно смъртните случаи. Броят на велосипедистите, загинали поради удари през последния месец, се е увеличил до 11 души“, заявяват от "Живот на колела".

В изявлението се призовава правителството и местните власти да разширят разпоредбите относно колоезденето и да предприемат стъпки, които ще повишат обществената осведоменост за това велосипедът да се разглежда като транспортно средство.

Трябва да нарастне броят на специалните ленти за велосипедисти “, се отбелязва в изявлението.

В една от демонстрациите срещу пътнотранспортните произшествия, ентусиасти на велосипеди са карали от квартал Каршяка в Измир до площад Конак в знак на протест заради смъртта на Зейнеп Аслан, която загина при катастрофа на 14 октомври.


Велосипедисти и роднини на Аслан присъстваха на мемориална церемония, проведена в рамките на демонстрациите.


В Турция велосипедистите се сблъскват с редица препятствия докато карат в интензивния трафик на големите градове, ето защо е наложително да бъде увеличен броя на наличните вело ленти, които могат да ги спасят от каране по задръстени пътища и от безразсъдни шофьори.


За да се справят с този проблем, няколко големи общини наскоро представиха планове за изграждане на повече алеи, предназначени за велосипедисти.


Правителството вече е финансирало някои общини за изграждането на общо 1150 километра велосипедни алеи. 


Съгласно нов архитектурен регламент, влязъл в сила през 2019 г., вече е задължително включването на велосипедни алеи и паркоместа в плановете на новостроящите се жилищни райони.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?