Следвайте ни

Колко българи посетиха Турция в годината на коронавируса

viber icon

След избухването на кризата с COVID-19 турското министерство на културата и туризма актуализира целта си от 50 милиона до 15 милиона туристи за 2020 г. Като цяло югоизточната ни съседка привлуче над 45 милиона чуждестранни туристи през миналата година, в сравнение с близо 39,5 милиона през 2018 година.

С помощта на програмата за сертифициране на безопасен туризъм, която обхваща широк спектър от мерки за безопасност на здравето в транспорта, местата за настаняване и отдих за туристи и служители в сферата на гостоприемството, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че общ доход от туризъм в размер на 11 млрд. долара е постижим  тази година.

Повечето хотелиери се надяваха на удължен ваканционен сезон до края на годината, но втората вълна на коронавирус в много страни развали тези планове.

Повечето хотели в Анталия, сърцето на турския туристически сектор с леглова база от близо 600 000, затвориха предсрочно вратите си до следващия  сезон, който се очаква да започне през април 2021 г. Подобна е картината и в другите турски курортни райони, като Бодрум, Мармарис, Кушадасъ и др. 

Близо 3,3 милиона туристи са посетили средиземноморската провинция Анталия за 10 месеца на тази година, което е 77% спад годишно, според регионалната дирекция за култура и туризъм.

Тъй като пандемията от коронавирус засегна Турция в средата на март, хотелите в страната посрещнаха туристите едва от 1 юни, когато правителството облекчи ограниченията, наложени за ограничаване на разпространението на пандемията.  Големи чуждестранни туристически групи започнаха да пристигат в страната едва през юли.

Въпреки годишния спад от 74 процента, Русия беше най-популярната страна в Анталия с 1,4 милиона посетители през периода януари-октомври.

По данни на министерството на туризма, 7 милиона 255 хиляди 107 чуждестранни туристи, са посетили Турция, за летния сезон.

През август в Турция, най-много посещения е имало в районите Анталия, Истанбул и обширния район Мугла, където се намират Бодрум, Мармарис и Фетийе. 

За първи път България се нарежда на трета позиция по брой туристи и посещения с 532 хиляди 417 души, само за летния сезон 2020. Нашенците тази година, освен прословутите Одрински евтини пазари осезаемо се забелязваха и в курорти като Кушадасъ, Мармарис и Бодрум. Като само до Бодрум имаше седмично по три чартърни полети от София. Така близо 8 на сто от Българите са посетили югоизточната ни съседка тази година, по различни причини. Пикът на посещенията беше след 1 септември когато България премахна изискването за PCR тестове при влизане от Турция. Сриването на турската лира (1 лев за близо 5 лири) също е част от причините за посещенията от нашата страна. 

През 8-месечния период на годината най-много посетители са от Германия със 789 хиляди 602 души.

Повечето германски туристи предпочетоха Анталия.

Руската федерация зае второто място със 772 хиляди 686 туристи, като разбира се по-голямата част от руските туристи са отседнали в крайбрежните курорти на Анталия, но за първи път те бяха и най-много сред чуждестранните туристи в курорта Бодрум. 

Украинците също предпочетоха Турция за почивка с 530 000 посещения, което е намаление с 31 процента на годишна база.  

Около 83 000 полски и 61 000 беларуски туристи също са посетили предимно средиземноморска Турция.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Axa

Axa

05.11.2020 | 12:39

Започнете сега да печелите допълнително 15 000 до 18 000 $ на месец, като правите лесна домашна работа само на непълно работно време. Миналия месец получих третата си заплата от $ 17652, като дадох тази работа само 3 часа на ден онлайн на моя мобилен телефон. Лесната работа и печеленето от това са просто страхотни. Всеки човек вече може да получи това днес и прави допълнителни пари, като следва подробности тук ........===>>> Jobnews3.com/

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай