49
Следвайте ни

Коледата под въпрос: Невиждана криза за храни и горива се задава и в САЩ

viber icon

След безпрецедентната криза на доставки на храни и горива, с която се сблъска Великобритания, подобен проблем се задава и в САЩ, предаде Скай нюз.

Натрупването на товарни кораби в най-силно развития пристанищен комплекс - край Лонг Бийч, Калифорния, показва реалния размер на задаващата се криза в глобалната верига на доставки. Според експерти е малко вероятно тя да не удари САЩ, а продължителността й вероятно ще до следващото лято.

Президентът Джо Байдън вече разпореди разтоварването на корабите да премине в денонощен режим, като така ще спомогне за облекчаване на всички по веригата. Според изпълнителния директор на пристанището в Калифорния тази стратегия е временно решение, а занапред логистиката на храни и горива в световен мащаб се нуждае от преосмисляне.

Лонг Бийч и съседното пристанище на Лос Анджелис са двете най-натоварени в САЩ. Там вече седмици наред корабите с контейнери - някои с по 70 наведнъж, са принудени да чакат на котва в морето.

Постпандемичният скок на търговията, съчетан с недостиг на работна ръка, създаде много стрес на логистичните центрове, които не смогват да отговорят на търсенето на продукти. Не е тайна, че много от проблемите, пред които е изправена индустрията в САЩ, са същите като тези, наблюдавани във Великобритания и Европа: недостигът на шофьори на камиони и забавянията, причинени от закъснението, излизат твърде скъпо на собствениците на транспортни фирми.

С наближаването на празничния сезон и бизнесът, и клиентите се изнервят поради възможността да заварят празни рафтове по магазините.

Някои търговци на дребно в САЩ обмислят да наемат собствени кораби, за да могат да разтоварват в по-малки пристанища. Това обаче ще оскъпи стоките им, а крайният потребител ще купува на много по-високи цени.

Коментари (10)

Александър

Александър

18.10.2021 | 01:39

Дреме ми на уя за Щатите!

Отговори
3 0
На мен

На мен

18.10.2021 | 08:48

също не ми дреме за тях , но ми дреме за всички Нас !? Ето докъде докараха българския НАРОД .

Отговори
1 1
Trucker

Trucker

17.10.2021 | 18:57

Проблемите в Британия са различни. Там изгониха по глупав начин тези с професии в браншове където британците не искат да работят. Шофьор на камион е такава професия въпреки големите заплати . В Щатите не са гонили имигранти. Тръмп направи театър но като цяло всичко е същото. Знае се и е публична тайна че земеделието например веднага ще колапсира без милионите нелегални латиноси. В транспорта нелегални не може да има. Над половината са имигранти но легални. Трябва да си с зелена карта или гражданство да вземеш книжка дори за автомобил. Много строгите изисквания за шофьорите - прегледи на 2 години и електронни устройства които не позволяват да лъжеш с часовете за работа намалиха много капацитета в този бранш. Това вдигна заплатите веднага и намали броя товари които се обслужват. Но чак криза като в UK няма.

Отговори
8 2
Биткойнър

Биткойнър

17.10.2021 | 17:09

Здравейте хора! Специално за тези които искат да печелят криптовалута биткойн, дигиталното злато на 21 век, съм посветил моят блог: http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
2 5
Δжон Οсман Πапазян

Δжон Οсман Πапазян

17.10.2021 | 13:11

Аз се чудя защо цяла вечер не можах да мигна, пък то виж к'во ставало в Америка

Отговори
10 2
Те в САЩ

Те в САЩ

17.10.2021 | 11:56

И без това да сган . Тя цялата им държава е кочина . Ако фалират те , всички заминаваме . Всеки нормален човек може да провери колко им е външния дълг . Китай е вторият най -голям кредитор на САЩ , след самия САЩ . Те за това пуснаха ковид в Китай , уж че те са виновни . Всичко е една голяма игра на пари , власт , интереси . Защо 20 години бяха в Афганистан , после дойде тоя пенсионер и си тръгнаха? Наводни Европа с бежанци . Ама ние сме само зрители на тая игра и който не иска да гледа и да участва когато му кажат го мачкат яко .

Отговори
26 10
Кромид 19

Кромид 19

17.10.2021 | 11:36

Не можаха да избият хората с ваксините и веднага спретнаха изкуствена криза.

Отговори
22 5
Стойчо

Стойчо

17.10.2021 | 18:41

Що за мислене имаме?

Отговори
1 4
По план

По план

17.10.2021 | 09:00

Изкуственно създадена криза. Мислещите ще се запитат за тайминга.

Отговори
27 3
Незаменими

Незаменими

17.10.2021 | 07:48

Тва е заради Брекзита

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?