Следвайте ни

Коледа не е същата: Папа Франциск води тържествената литургия в празна църква

viber icon

Коледа не е същата станя ясно и по време на литургията за Рождество Христово, която папа Франциск отслужи в почти празната базилика "Свети Петър" в Рим.

Пандемията наложи редица ограничения и папата проведе месата пред едва 100 души, които стояха на дистанция един от друг. Огромната  остана празна по време на тържествената служба. 

Броят на кардиналите и епископите също беше силно ограничен. Обичайно службата на Бъдни вечер се посещава от 10 хиляди души, а повече от 200 държави изпращат свои делегати, предава Нова тв.

Снощи, всички с изключение на хора и самият Франциск носеха маски. А службата започна 2 часа по-рано, за да могат присъстващите 100 души да се приберат у дома преди да е влязъл в сила вечерния час в 22 часа.

В обръщението си към вярващите папата призова да не забравяме тези от нас, които са изпаднали в беда и имат нужда от помощ.

"Божият син беше роден като изгнаник. За да ни покаже, че всеки изгнаник на света е божие дете. Той дойде на този свят като всяка друга рожба - слаба и уязвима. За да се научим да приемаме слабостите си с любов. Божият син дойде сред нас в бедност и нужда. За да ни покаже, че като служим на бедните, ще демонстрираме любовта си към Него", каза Франциск.

По-различна беше коледата и в изгорялата катедрала Нотр Дам в Париж. За първи път след пожара, който почти я унищожи, емблематичната църква прие своя хор.

Музикантите също имаха необичайно изживяване. Под строящия се покрив те пяха облечени в гащеризони и със строителни каски на главите. Изпълнението им беше записано преди Бъдни вечер и излъчено по националната телевизия в празничния ден. То имаше за цел да покаже, че символът на Париж е жив и функционира, въпреки всичко.

Откакто избухна пожара, сградата е затворена за посещения. Досега повечето работи по ремонта й са по посока укрепването на конструкцията. Същинското възстановяване още не е започнало и ще отнеме години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?