Следвайте ни

Кой цапа Космоса? Русия и САЩ, разбира се

viber icon

Човечеството обича да създава боклук и Земята е зарита от отпадъци. Но от няколко десетилетия насам посегнахме да "цапаме" и... Космоса. Русия е държавата, изхвърлила най-много космически отпадъци, показват данните на технологичната компания RS Components, цитирани от Daily Mail. 

Статистиката към днешна дата е регистрирала над 30 000 парчета и части от сателити, ракети и други остатъци от машини, обикалящи в земната орбита. Над 14 400 от тях са от руски машини, а на второ място са САЩ с 8700 "отпадъчни" обекта.

 Франция и Китай са "допринесли" съответно с близо 1000 и 4700 космически боклуци.

Някои от тези обекти са съвсем миниатюрни, например люспи от боята на летателните апарати, докато други са с доста по-големи размери, като сред тях има и празни резервоари от ракетно гориво. Фрагментите обаче се движат с висока скорост, достигаща до 27 000 километра в час, което означава, че дори и най-дребните от тях могат да нанесат сериозни щети на оборудването в орбита. Експертите припомнят, че от години се полагат усилия за "почистване" на орбиталното пространство около планетата, но все още резултатите са минимални.

Космическият боклук не е нов проблем. Учените по цял свят упорито се опитват да разработят лазери, с които той да бъде унищожаван. Компанията "Локхийд Мартин" дори спечели търг на ВВС на САЩ за създаване на аерокосмическа система за наблюдение, наречена Space Fence ("Космическа ограда"). Целта на новата система е чрез радари със земно базиране, разположени на Маршаловите острови, да се проследяват и каталогизират космическите отпадъци. Това е един от начините да се предотвратят космически аварии.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?