Следвайте ни

Кои страни успяват да се борят ефективно с COVID-19?

viber icon

Осем месеца след като беше обявена глобална спешна здравна ситуация, се забелязва, че страните по света постигат различни резултати в борбата си с пандемията. Резултатите се ръководят от фактори, както в, така и извън контрола на отделните страни, като обаче се наблюдават и някои общи неща, пише Bloomberg в свой анализ.

Подготовката помага

Въпреки че страните са възприели различни стратегии, то те все пак се свеждат до установяване кой е заразен (тестване и проследяване) и минимизиране на риска от разпространение на вируса (изолиране, поставяне под карантина и предприемане на други превантивни мерки). В началото най-ефективно реагираха тези, които са научили трудните уроци от разпространението на острия респираторен синдром SARS през 2003 г. – той, както и най-новия коронавирус, произхождат от Китай.

Тайван например успя да спре предаването на коронавирусната инфекция на местно ниво през април, като въведе ранен здравен скрининг, заедно със задълбочени тестове и проследяване на контактите. В помощ беше и това, че в много азиатски държави използването на медицински маски стана широко разпространено след избухването на SARS.

Ранното тестване е от първостепенно значение

 

Страните, които бързо въведоха тестове и проследяване през януари - включително Южна Корея и Германия - ограничиха ранните вълни на пандемията. Тестването позволи на политиците да реагират бързо на нарастващата заплаха и убедиха хората в опасността. Ползата от това ранно действие изглежда дълготрайна. Въпреки че и двете страни отново се сблъскаха с нарастващ брой на случаите в края на лятото, изглежда, че те са понижили нивата на вируса до толкова ниски нива през предходните месеци, че до момента са в състояние да се справят спокойно със ситуацията.

За разлика от тях, САЩ и Великобритания бяха смятани от някои експерти само преди година за най-подготвените страни на планетата за пандемия. Нито една от тях не успя обаче да въведе достатъчно високо ниво на тестване в началото, позволявайки на вируса да се разпространи до голяма степен неконтролирано, подкопавайки вярата на някои хора в здравните служители и довеждайки до едни от най-високите нива на смъртност заради Covid на глава от населението в света.

Подкрепа от страна на географското разположение

Островните държави като Исландия и Нова Зеландия успяха да сведат новите потвърдени случаи до минимум, като забраниха туристическите посещения и се изолираха напълно. Географските характеристики също така могат и да създадат предизвикателства. Когато Китай започна да отваря икономиката си през април и май, той трябваше да вземе специални предпазни мерки, за да предотврати разпространението на случаите по границите си със Северна Корея и Русия. В Европа много трансгранични пътувания причиниха първоначалните огнища в много страни и се превърнаха в голямо главоболие за политиците по време на летния ваканционен сезон.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

В Европа е пълно

В Европа е пълно

27.09.2020 | 13:54

С кре тени у ийци които неглижират китайския вирус затова сме на този хал. Докато не ги хване не мислят за друго освен за гъ за си. Но после като умре мама баба дядо татко запяват друго. Това са повечето в Бг откачалки отричащи ситуацията по цял свят и не мислещи за здравето на другите около тях. Споко адаът ви чака заедно с гнусните китайци творци на зарази!

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?