Следвайте ни

Кои страни удариха джакпота с BCG ваксината КАРТА

viber icon

Западните социални мрежи прегряват от коментари за това защо в техните страни не се прилага задължителната за останалия свят BCG (Bacillus Calmetteñ-GuÈrin) ваксина. 

Много хора се питат как в страни като Франция, Германия и Великобритания само са ги препоръчвали на гражданите си, но не са ги направили задължителни. 

Куриоз е Испания, в която различните области имат своя политика за ваксините. Така В Кастилия ваксината не се слага, а в Арагон е по желание. 

А в Италия, Съединените щати, Холандия и Канада никога не са поставяни масово на населението. От страните от Третия свят BCG ваксини няма само в Еквадор. 

Картата показва различните режими на ваксинация при европейските страни.

Критици на Доналд Трлъмп напомниха, че напливът на латиноамерикански емиггранти само ще повиши средния имунитет на нацията.

Американец, женен за японка, чул за въпросните ваксини и за тезата, че именно те повишават устойчивостта на организма, пише как се обърнал към нея с въпроса: Имаш ли такава ваксина? Разбира се – още от дете, отговорила японката. 

Стотици коментари на хора от „прецаканите“ без ваксина държави, питат кой трябва да е отговорен за решението тя да не е задължителна. 

„Категорично отказвам да приема, че по-малкото смъртни случаи на починали от коронавирус в останалия свят, се дължи да „сляп късмет“, пише друг потребител от социалните мрежи.

Има няколко групи страни с различно отношение към BCG ваксината. Такива като Канада, Щатите и Италия никога на са ги вкарвали в национална програма, защото са смятали, че населението им не е застрашено от туберкулоза. 

Друга група западни държави са оставяли решението за ваксинация на доброволен принцип. Това са Испания, Франция, Западна Германия Швеция и Финландия. 

Има и такива които препоръчват ваксинация само при пътуване в рискови страни. Цяла Източна Европа, бившите съветски републики, Китай, Япония и останалия свят са със задължителна ваксинация. 

И тук има вариации. В държави като Сърбия, Полша, Унгария и Прибалтика BCG се слага само в ранна възраст, но не се подновява. В България, Румъния и Бившите съветски републики тя се парви пак в зряла възраст. 

Има и държави като Турция и Гърция, където ваксината се слага на хора на средна възраст. 

Критиците на BCG тезата питат, защо държави със задължителна ваксинация като Иран и Китай бележат такъв ръст на заболели и починали. Има отговор и на това. 

В Иран ваксината става задължителна след 1983 година. Огромна част от населението са родени преди тази година не си е правило такава. 

За Китай всички напомнят, че ваксинацията тръгва по времето на Културната революция в края на 60-е години на миналия век. 

Тогава страната е потънала в хаос – не се пазят дори регистри на ваксинираните. 

 

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?