Следвайте ни

Кои са най-страшните насекоми? От тарантула ястреб до японски стършел

viber icon

Наскоро Природонаучният музей в Пловдив се похвали, че сред обитателите му е най-отровният октопод в света. Той се казва Окти, идва от Индонезия и все още се адаптира към новия си дом. Всъщност срещу отровата му няма антидот и според експерти може да убие едновременно повече от 25 души. "Марица" обаче се поинтересува кои са най-впечатляващите представители на насекомите. Те са сред най-разпространените форми на живот на Земята, представляващи 80 процента от всички животински видове. Ще ви запознаем с някои от най-внушителните от тях.

Гигантска уета 

Гигантската уета е едно от най-големите насекоми в света и се смята, че може без проблем да отхапе дори човешки пръст. Насекомото живее на територията на Нова Зеландия и по-конкретно на остров Литъл Бариър. Наподобяваща на щурец, буболечката е със среден размер 10 см и тегло около 35 грама. При среща с подобно насекомо е хубаво да знаете, че обича да похапва моркови.

Тарантула ястреб

За изненада на всички, това не е нито паяк, нито птица. Това е оса, която се храни с паяци или по-точно тарантули. Коварното насекомо парализира паяка, като го ужилва, и след това го носи в скривалището си. Там ларвите на осата пробиват в паяка и се хранят с органите му. 

Атлас

Още едно подвеждащо име, този път на нощна пеперуда. Името идва от факта, че шарката  наподобява атлас, а и защото размахът на крилете <210> достига около 30 см. Площта на внушаващото насекомо може да достигне 400 квадратни сантиметра.

Гигантски японски стършел

Сузумебачи, както е познато насекомото в Япония, е с големина на човешки палец. Стършелът има 2 големи и 3 малки очи, но най-страшно е жилото  му, което достига от 2 до 10 см. В Япония годишно около 40 души умират от алергична реакция след ужилване от сузумебачи. Името му в буквален превод означава врабче-пчела и е най-често срещано в Токио.

Хлебарка носорог

Ако хлебарки с размер 2-3 сантиметра не ви плашат чак толкова, то тази със сигурност ще ви ужаси. Буболечката достига дължина 8 см и е изключително тежка за своя вид - 35 грама. Освен това насекомото има продължителност на живота около 10 години. Може да се натъкнете на хлебарка носорог на територията на Австралия. 

Дяволска богомолка 

Това „дяволско“ създание се среща рядко в природата, но е изключително красиво и има забележителни размери. Мъжките представители успяват да стигнат до 10 см, а женските - до внушителните 13. Наричана „кралицата на богомолките“, насекомото се отличава заради способността си да подражава на друг организъм, притежавайки т.нар. мимикрия. Благодарение на нея богомолката успява да заприлича на цвете и по този начин да привлече своята плячка на достатъчно близко разстояние, за да я сграбчи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай