49

Кога ще има ефективна ваксина срещу всички варианти на COVID-19

„Надявам се, че скоро ще бъде разработена ваксина, която предпазва от всички мутации на коронавирус. Чакаме да бъдат завършени някои значителни изследвания. До няколко дни ще видим дали ще се налага да работим по нова ваксина или ще продължим да използваме старата. Вече данните са много и стават все по-ясни и можем да започнем ново производство бързо“. Това заяви главният изпълнителен директор на Пфайзер, Алберт Бурла, пред гръцкия ежедневник Катерини вчера. 

„Предстоящите зимни месеци са реалистично време за това“, каза той.

Експертът сигнализира, че бустерните дози ваксини най-вероятно ще бъдат отложени за есента: „Нуждаем се от една ваксина, която да се прави всяка година и ние работим по нея. Бустерите уморяват хората. В момента все още доминира варианта Омикрон. Сега е сигурно, че използваните в момента ваксини не могат да осигурят пълна защита за една година, дори ако това е четвъртата доза", посочи Бурла.

В момента обаче няма конкретна спешна ситуация за нова ваксина, която да обхваща всички варианти. Но знаем, че това може и трябва да се прави веднъж годишно, оттук нататък, затова работим много усилено по този въпрос“, каза той.

До момента ваксината Комирнати, разработена от Пфайзер, която си партнира с Бионтек, основана от турските учени Йозлем Тюреджи и Угур Шахин, е една от най-ефективните, използвани срещу коронавируса.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?