46

Код ренегат: Вдигнаха гръцки F-16 заради гаф на пилот

Гръцки изтребители F-16 излетяха на пожар заради драма с пътнически самолет над Средиземно море, близо до Турция. Самолетът не отговори на отправените предупреждения, а след това бе получено съобщение, че е отвлечен, предаде турския ежедневник Сьозджу.

Оказа се, че самолетът със 145 пътници на борда е на Ливанските авиолинии MEA.  

Самолетът е бил управляван от сина на председателя на борда на директорите на компанията, който е пилот там.

Докато преминавал през гръцкото въздушно пространство между остров Крит и Турция, е получен „Код ренегат“ (Code Renegade) от контролната кула в Торехон, Испания. Това е секретен код на НАТО, свързан с предполагаемото отвличане на летателен апарат. 

Инцидентът е станал на 10 август 2022 г., като самолетът на МЕА е излетял от Мадрид със 145 пътници по посока Бейрут, съобщи гръцкият новинарски сайт Иефимерида.

Сьозджу

Гръцките военни самолети предприели незабавно действия след подаване на сигнала за бедствие.

Въпреки многобройните съобщения, изпратени от НАТО и гръцките ВВС до самолета, пътническият самолет не отговорил. Тогава 2 бойни самолета F-16 на гръцките военновъздушни сили, разположени във военната база Суда на остров Крит, излетели и се приближили до пътническия самолет. 

Според международната компания IntelSky, пилотът Абед ал-Хаут, син на президента на MEA (Middle East Airlines) Мохамед ал-Хаут, не е успял да получи всички обаждания от гръцките власти, защото е забравил да се включи в правилна честота за маршрута и настройки за комуникация, свързани с международни полети.

След като в крайна сметка е констатирано, че няма проблем и контактът с пилота е възстановен, бойните самолети се върнали в базата. 

Самолетът се е приземил успешно в Бейрут.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?