Следвайте ни

Кметовете на Атина и Истанбул със знаково посещение при Вселенския патриарх

viber icon

Кметът на Атина Костас Бакояни и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу се срещнаха с гръцкия православен патриарх Вартоломей във Вселенската православна патриаршия в кв. Балат (Фанар) в Истанбул вчера.

Бакоянис беше придружен от заместник-министъра на външните работи на Гърция Константинос Власис. Официалните лица посетиха патриаршеската църква "Свети Георги" и запалиха свещи там.

Бакоянис заяви: „Мисля, че нашето общо присъствие тук днес изпраща много силно послание за вчера, днес и утре. Послание с много символики. Истанбул е благословен да бъде седалището на Вселенската патриаршия. Това е дар от историята, който засилва диалога на културите, укрепва междурелигиозните отношения и гарантира мирното съжителство на хората.

Патриаршията е символ на любов, надежда и сила за всички гърци и турци, християни и мюсюлмани.“

Патриарх Вартоломей отбеляза, че „Патриаршията е мост на приятелство, мир и солидарност“. Той добави, че е щастлив от символиката на съвместното посещение на кметовете при него.

Посещението се провежда след година на извънредно обтегнати връзки между Гърция и Турция.

Двамата кметове също проведоха среща в Истанбулската община, в кв. Сарачане, последвана от съвместна обиколка на исторически забележителности в Истанбул.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

20.03.2021 | 21:32

EKREMOS PAPAZOLOS E KMETAT NA ISTANBUL ,VNUK NA EPISKOP MAKARIOS !

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?