Следвайте ни

Кметът на Истанбул покани Здравко Димитров на „Балканска среща“ 

viber icon

Вчера българското консулство в Истанбул обяви, че на 07.07.2021 г. генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев е провел протоколна среща с кмета на Истанбулска голяма община Екрем Имамоглу. 

В съобщението се казва: "На срещата присъстваха Петър Арабаджиев, съветник, Тошко Томов, ръководител СТИВ и Теодора Таскова, технически сътрудник в ГК-Истанбул".

Имамоглу приветства Васил Вълчев с добре дошъл в град Истанбул и отправи пожелания за ползотворен и успешен мандат.

Двамата обсъдиха двустранните отношения, мястото на Истанбул и България в тях, както и развитието на инфраструктурни проекти, касаещи двете страни, икономическите връзки и туризма. Бяха отбелязани добрите отношения и предпоставките за разширяване и засилване на политическите и търговските връзки между двете съседни страни. Вълчев отбеляза, че България се стреми да ги развива на равноправна основа и при зачитане на интересите и на двете държави.

В тази връзка Имамоглу отправи покана към генералния консул за участие в т.н. „Балканска среща“ на страните от Балканите, която се очаква да бъде проведена през м. ноември т.г. при домакинство на Истанбулска голяма община. По време на международния форум е предвидено да се подпишат двустранни договори за партньорство и побратимяване, вкл. и с градове от България, като към момента са изпратени покани за участие на кметовете на София и Пловдив.

Вълчев изрази задоволство и желание за участие в този форум, като допълни и активната дейност на ГК-Истанбул за привличане на български туристи в Истанбул.

Васил Вълчев използва възможността да благодари за оказаното съдействие и подкрепа на дипломатическото ни представителство от страна на цялата турска администрация и в частност на Истанбулска голяма община по отношение на организацията за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11.07.2021 г. В тази връзка отправи молба за продължаване на установения добър двустранен диалог в хода на цялостната интензивна подготвителна дейност.

Имамоглу потвърди готовността на Истанбулска голяма община и  неговата персонална ангажираност за оказване на необходимото съдействие, с цел максимално улесняване на Генералното консулство в цялостната подготовка за предстоящите парламентарни избори.

Имамоглу подари на генералния консул най-новата книга на Община Истанбул : „Цветовете на Истанбул“, в която са описани всички представители на различните общности в Истанбул, избрали мегаполиса за свой дом. За представителите на общността на Цариградските българи, желязната църква „Свети Стефан“ и българската Екзархия са отредени 40 страници, за които Вълчев предложи съдействие от страна на ГК-Истанбул да бъдат преведени на български език в помощ популяризирането на туризма. 

Срещата премина в позитивна работна атмосфера и завърши с размяна на протоколни подаръци и потвърждение за последващо ползотворно и дългосрочно сътрудничество. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

10.07.2021 | 22:36

GOLYAM B O K L U K E TOZI KMET OT OPOZITSIYATA !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?