Следвайте ни

Кметът на Истанбул оспорва данните на Анкара за пандемията в страната

viber icon

През последните няколко дни община Истанбул съобщава броя на хората, починали от „инфекциозни болести“ в града, въз основа на данните на отдела за гробищата, който е част от общинските служби в мегаполиса.

Според последните данни, споделени от кметството, 211 души са загубили живота си поради "инфекциозни болести" вчера в Истанбул, докато Министерството на здравеопазването обяви общия брой на жертвите за Турция като 161 души.

По същия начин 201 души били починали ден по-рано в мегаполиса, а официалният брой на жертвите, обявен от Анкара, беше 153 за цялата Турция.

На фона на упреците към него, от някой политици от Анкара, в своя защита кметът на Истанбул Екрем Имамоглу заяви: "Какво да направя? Трябва ли да мълча?"

Заради тези разкрития Имамоглу беше критикуван остро от лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД), Девлет Бахчели, партньора на управляващата партия на Ергонан. 

Кмета отговори на критиките в   разговор с Исмаил Саймаз от опозиционния всекидневник Сьозджу, като подчерта „Уважавам партийните председатели, не влизам в спорове с тях“, каза Имамоглу, като повтори, че „това, което той иска, е да гарантира, че гражданите са правилно информирани и са взети правилни мерки срещу болестта“.

Имамоглу допълни, че неговата грижа е прозрачното управление на процеса. За по-добро справяне с проблемите. 

На заседание си на парламентарната група вчера председателят на ПНД Бахчели каза, че " кмета на Истанбул прави изявления, противоречащи на Министерството на здравеопазването, касаещи смъртните случаи, причинени от инфекциозна болест."

Бахчели обвини Имамоглу, че "търси политически интереси и предизвиква недоверие между държавата и гражданите в такъв период".

 "Докато нашият здравен министър работи усилено денем и нощем, каква е целта на този дързък човек, който говори по теми които не са негова работа, заяви Бахчели.

Турското общество е объркано и недоверчиво относно изложените ежедневни данни за случайте на COVID-19 в страната. 

На пресконференция на 30 септември 2020 г., министърът на здравеопазването Koджа беше признал, че те не добавят всички, които са имали положителни тестове за COVID-19, към броя на ежедневните пациенти и отчитат само тези, които показват симптоми като  "пациенти".

До 29 юли 2020 г. изразът „брой ежедневни случаи“ се използва в таблицата COVID-19 на Министерството на здравеопазването на Турция. След този ден той е променен в „брой ежедневни пациенти“, т. е. само тези с изявени симптоми. 
 


    

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?