Следвайте ни

Климатолози: Гответе се за изненади след меката зима

viber icon

До края на зимата остава все още достатъчно време, за да ни поднесе някоя изненада, но поне според водещите световни метеорологични централи, втората и половина също ще бъде мека и, за съжаление - предимно суха, с поднормени валежи, пише dir.bg.

Какво да очакваме от пролетта в температурно и валежно отношение? Важно е да се знае, че не съществува значима корелация между зимата и последващата пролет в температурно отношение. Тоест, ако зимата е мека, както до момента и както сочат прогнозите за остатъка и, това не означава, че пролетта ще бъде мека или напротив - хладна.

През последните две десетилетия има случаи и на нормална, и на прохладна,  но и на доста топла пролет.

Последните две години, например, пролетта беше доста топла. преди две години месец април беше с дневни температури, характерни за класическия юни от миналия век - по-високи от нормалните с над 4 градуса, а последният март също беше много топъл денем, с майски максимуми, макар, вярно - по-малко над обичайните минимални температури около нулата.

Той беше по-топъл от обичайното с повече от 3 градуса.

В двата случая, през деня времето е много комфортно, с температури около и над 20 градуса, а в априлския случай - и с такива, доближаващи, а в низините и достигащи 30 градуса.

При това, заради все още по-ниското слънце и относително по-кратък ден, както и антициклоналното време, следобедните бури са по-редки, в сравнение с месец май, когато често за периоди от по няколко дни ежедневно се изсипват краткотрайни порои.

Предстоящата пролет, според прогнозите на американската агенция NOAA, ще бъде с температури, над обичайните. При това, температурната аномалия ще бъде най-голяма в началото, а после ще намалява до почти нормални за месеца температури през май.

В зависимост от някои допълнителни фактори, средните месечни температури през март ще бъдат с 2 до 4 градуса над обичайните в началото, а априлските - също, макар с малко по-малка аномалия.

Може да се каже, че фактически времето през първата половина на пролетта ще изпреварва климатичните стойности с близо месец: дневните температури през март ще бъдат близки до априлските, а априлските - като тези през първата половина на месец май.

Следва да се има предвид, че заради "наследството на зимата" - по-хладния и обикновено - по-сух въздух от този в следващия съответно месец, сутрин минималните температури ще бъдат по-ниски: през март и, евентуално първите дни на април - около или малко над нулата или с малки едноцифрени стойности.

"Отплатата" за това, при ясно време, биха били хубавите следобедни стойности от над 20 и дори около 24-26 градуса в някои дни, особено през април. Това важи за време в условията на антициклонално поле.


Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?