49
Следвайте ни

Климатични аномалии: Порои, торнадо и наводнения заради необичайно високи температури в Турция

viber icon

Сравнително топлото време, което обхваща Истанбул и западните брегове на Турция от месеци въпреки факта, че е средата на зимата, тревожи експерти.


Според моделите на изследователи и експерти по климата в Турция се очаква да има средно повишаване на температурата от 2 градуса по Целзий до 2035 г., което показва, че има сериозна заплаха от суша. Това започна да се забелязва осезаемо през последните няколко години, като тази година страната стана жертва на невиждано голям брой горски пожари. 


Орхан Шен, метеоролог от Истанбулския технически университет, подчерта, че горещата вълна в Средиземно море се е преместила на север, а западната част на страната все още не е засегната от студената вълна, която трябва да дойде по традиция от Балканите до този момент.


„Температурите често са с 4 до 5 градуса над средните“, каза той.


Левент Курназ, физик и експерт по климата от престижния истанбулски университет Боазичи, каза, че има колеблива температурна диаграма по западните брегове на Турция, особено в Истанбул.


„Средните температури се повишиха поради глобалните климатични промени. Най-важният момент обаче е, че тежестта на метеорологичните явления, причинени от климатичната криза, се засили“, отбеляза той.


Тези аномалии в климата несъмнено ще допринесат за повече природни бедствия като пожари, торнадо, порои и наводнения, прогнозират експертите. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?