3906

Класика на Байрама: Турско кафе и локум СНИМКИ

Комшиите празнуват Шекер Байрам

Днес започна най-сладкият празник в Турция. Сега е време за най-разнообразни сладкиши, като всички те са съпроводени с малки чаши горчиво турско кафенце. Истинската същност на празника Рамадан е безкрайна верига от посещения, а сервирането на кафе със сладки хапки наслада е задължително. 

АА

Мюсюлманите в Турция и в целия свят днес приветстват Рамазан Байрам или както още е изнестен спед обществеността Шекер Байрам, тъй като по традиция при посещенията днес се подаряват бомбони и сладки десерти. От рано сутринта ревностните мюсюлмани се събраха в джамиите, за да изпълнят своите молитви, тъй като месецът на постите Рамадан приключи за вярващите по целия свят.

Денят започва със специална утринна молитва, празнични семейни и приятелски посещения и раздаване на подаръци и сладкотии на деца и близки.

АА

Историческите джамии Аясофия (Света София), Сюлеймание и Султанахмет в Истанбул бяха пълни с местни хора и чуждестранни туристи сутринта и през деня.

АА

Байрам се обявява в началото на десетия месец от ислямския календар, наречен Шаввал, който следва месеца Рамадан. 

Всяка година този свещен за мюсюлманите месец започва приблизително десет дни по-рано, тъй като лунната година е по-кратка от слънчевата.

АА

Постенето по време на Рамадан е един от петте правила на исляма, заедно с мюсюлманската декларация на вярата, ежедневната молитва, благотворителността и извършването на поклонение хадж в Мека.

Преди този празник се наримаше Шекер Байрам, което може да се преведе като „Захарен (сладък) празник“. Днес поради по-консервативните настроения в страната тридневния празник се нарича „Рамазан Байрам“, празникът на Рамазан.

АА

Байрам на турски е дума, която се отнася до всеки свещен ден, но също така обхваща всеки празник или фестивал или дори възпоменателни дни, посветени на отбелязване на всяко събитие или тема, която си струва да бъде паметна. 

На днешният празник е време е за размяна на гостувания и при всяко посещение на Байрам ще се сервира кафе, а със сигурност ще има и сладкиши, като класическото дуо на захарния празник са турско кафе и локум.

Навсякъде в хранителните магазини в Турция тези дни можете да откриете десетки видове сладкотии за празника.

АА

Можете да купите много вафли, продавани в отворени кутии в кварталния магазин, шоколадови бонбони във фуниики или различни пакетчета бонбони. На децата се раздават и малки, миниатюрни турски локуми, които се наричат ​​„птичи локум“. Това са малки изкушения с размер на зарове, с различни вкусове и зелени, розови, жълти и оранжеви цветове. Но най-хубавият локум е  "чифте каврулмуш", с двойно изпечените ядки. Той е по-малко сладък и по-сложен на вкус, но е и най-скъпият.

АА  

След като се сдобиете със сладките изкушения, неизменно идва време и на кафенцето. Днес можете да изпиете вашето турско кафе без захар „саде“, със средна захар „орта“ или сладко „шекерли“, предлагайки избор за предпочитанията на всеки гост.  

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?