49

Клането в САЩ: Информация за жестокия касапин смрази жителите на Мейн

40-годишният Робърт Кард е обект на масово издирване

Въоръженият мъж, който уби най-малко 22-ма души в масовата стрелба в Люистън, Мейн в сряда вечерта, е обучен инструктор по огнестрелни оръжия, прекарал две седмици в психиатрично заведение това лято, става ясно от информации в световните агенции.

Хората са предупредени да си стоят по домовете от съображения за сигурност, предаде БЛИЦ.

"Моля, свържете се с правоприлагащите органи, ако знаете къде се намира този човек", се казва още в изявлението, разпространявано в Мейн.

Убиецът Кард е от Боудойн, Мейн.

Смята се, че е армейски резервист, който страда от проблеми с психичното здраве, включително и това, че "чува гласове". Заплашвал е да стреля и по военната тренировъчна база в Сако, става ясно още от информацията.

През лятото той е бил настанен в психиатрично заведение и освободен след двуседмичен престой там, но повече информация за психическото му състояние не е ставала публично достояние засега. Кард, става ясно също така, е изгубил работата си наскоро, съобщават още информационните агенции.

Свидетелите на стрелбите в Люистън са били от различни възрасти, включително тийнейджъри, отбелязва кметът на Обърн, Джейсън Левеск, добавяйки, че цялото общество е в шок от случилото се и хората са обзети от паника и тревога. Обърн е град на по-малко от 2 мили западно от Люистън.

"Можете да тренирате за такива ситуации, но никога не можете да сте напълно подготвени", добави още Левеск.

Служителите на реда в Люистън, Мейн пък, публикуваха снимка на бяло Subaru Outback, за което потенциално се смята, че е колата на вероятния стрелец.

Обикновено извършителите на масови стрелби биват залавяни още в първите минути след престъплението, но в момента сме свидетели на прецедент, защото повече от 7 часа органите на реда не могат да арестуват заподозрения, коментират още американски медии.

Това е една от най-смъртоносните стрелби в щата Мейн.

По думи на очевидци, в залата за боулинг към момента на стрелбата е имало детско събитие. Двете болници в града са извикали всички служители, които не са били на работа, за да се справят със ситуацията. 

Към момента няма информация заподозреният да има съучастници. 

Междувременно местните училища затвориха врати и обявиха деня за неучебен. Примерът им последваха и редица институции в района. Властите призовават гражданите да не излизат навън.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пловдив

Пловдив

26.10.2023 | 20:52

Разтрел по скоро , там това е модерно гледам често се случва като зараза е . Утре други ден пак ще има разтрел за жалост .

Отговори
0 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.10.2023 | 16:59

ГОНЕТЕ ХОРАТА ОТ РАБОТА ВЗИМАЙТЕ ИМ ХЛЯБА ПОСЛЕ СЕ ЧУДИТЕ ЧЕ СА ПРЕВАРТЕЛИ И ПРАВЯТ БЕЛИ

Отговори
2 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?