Следвайте ни

Китайският посланик у нас: Пикът на коронавируса предстои

Първата болница за заразени беше построена за 10 дни, втората за 12 - имат общо 2600 легла, каза дипломатът

viber icon

Най-вероятно пикът на заразата с новия коронавирус ще бъде в средата или края на февруари. Това каза в ефира на bTV посланикът на Китай у нас Дун Сяодзюн, позовавайки се на експерти.

Вчера и един от най-големите китайски експерти в облстта заяви, че пикът се очаква този месец, което дава надежди през април да бъде ликвидиран. Властите в Пекин вече съобщиха, че заболеваемостта намалява.

Все още няма потвърждение какъв е източникът на заразата. Градският транспорт, летищата и жп гарите в Ухан са затворени като част от мерките за предотвратяване разпространението на опасния вирус.

Сред останалите мерки са удължаване на ваканцията за учениците, както и отлагане началото на учебната година. Също така предприятията трябва по-гъвкаво да организират годишния отпуск на служителите си, за да се намали максимално заразата между хората.

По думите на посланика мерките в страната вече дават резултат и показа съпоставка между потвърдени и съмнителни случаи на заразени с коронавируса, направена от 21 януари до 11 февруари.

Според статистиката в 31 китайски провинции има потвърдени 44 653 случая. Сред тях има 4740 излекувани, а смъртните случаи са 1113, уточни диполматът.

Заразата вече официално се нарича "КОВИД-19" - съкращението идва от коронавирус и годината 2019-а. По думите на посланика на Китай спекулациите откъде идва вирусът не помагат за ограничаването му.

 "Това е нов, непознат коронавирус. Затова трябва време хората да го разпознаят. Вярвам, че с времето ще имаме повече информация за него", каза посланик Сяодзюн.

"Изграждането на нови болници е една от най-важните мерки, взети от китайското правителство. За 10 дни една болница с 1000 легла е построена. Много хора казват, че това е символ на скоростта на Китай. Втората болница е построена за 12 дни с 1600 легла. Също така използваме няколко стадиона като мобилни болници. Те са по-скоро за пациентите с по-леки симптоми", обясни Дун Сяодзюн.

На въпрос дали коронавирусът ще се отрази на китайската икономика, той заяви, че ще има такова негативно влияние, но то ще е за кратко. Какъв ще бъде ефектът и колко силен ще е той зависи от развитието на епидемията и резултатите на предприетите мерки. Сяодзюн подчерта, че тенденцията на развитието на китайската икономика няма да се промени.

"Посолството ни поддържа тесни контакти с българското правителство и съответните ведомства. Имаме директен канал за комуникация за превенция на епидемията. Имаме и директен контакт с граничните полицаи и летището", каза посланикът.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?