71

Китайски влакове без машинисти летят със 120 км/ч до летище Истанбул

Нова линия на метрото, свързваща центъра на Истанбул и новото международно летище на града, беше официално открита. Автоматизираните влакове се движат без шофьор при скорост до 120 километра в час. Те са проектирани и произведени от китайска компания.

АА

АА

Новата линия влезе в експлоатация в понеделник сутринта в 06:00 ч.

АА

„Тази метро линия с 800 000 души дневен капацитет ще позволи пътуване от гара Кягътхане до летище Истанбул за 24 минути“, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията по откриването в неделя.

АА

АА

Напълно автоматизираните влакове без машинист са построени от китайската компания CRRC Zhuzhou Locomotive която подписа договор за покупка и въвеждане в експлоатация с Генералната дирекция за инфраструктурни инвестиции на Турция през януари 2020 г.

АА

34-километровата метролиния между гара Кягътхане в центъра на Истанбул и новото международно летище на града разполага с най-бързите влакове в Турция. Превозните средства, които се движат по линията, са първия международен проект за автоматизирано метро без шофьор със 120 км/ч, на китайската компания.

АА

Договорът беше за 176 вагона на метрото, като се изисква 60 процента от елементите да са турско производство. За целта бе построена специална фабрика в Турция.

АА

Халюк Огуз, специалист по управление в дъщерното китайско дружество в Турция, каза пред информационната агенция Синхуа, че са доставили 40 вагона. „Работата по останалите 136 продължава“, като „те ще бъдат произведени в нашата фабрика в Анкара“, допълни той.

АА

Фарук Бостанджъ, началник по административните въпроси в компанията заяви, че се предвижда скоро да се удължи линията до Гайреттепе, където ще има редица транспортни връзки. Честотата на влаковете ще бъде увеличена, като ще се осигури по-бърза и по-удобна транспортна мрежа за жителите на Истанбул.

АА

Влаковете се движат в композиции от по 4 вагона с максимален капацитет от 1100 пътници. Екстериорът на влаковете е украсен с турски културни елементи, мотиви на лалета.

АА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
стар пиян беззъб седесар

стар пиян беззъб седесар

24.01.2023 | 14:07

а ние още от едно време, още си знаем, че при комунистите, държавното е много зле!

Отговори
1 0
222

222

24.01.2023 | 13:01

така е при "диктаторите", при т.н. "демократи" джендъри главното са педа-те и г-й парадите

Отговори
3 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?