Следвайте ни

Китайски робот пази лекарите от Ковид-19

viber icon

Докторите са "на първа линия" в битката с коронавируса и често са застрашени да заболеят, а в някои страни като Испания рискът е особено голям. Изследователи в университета "Цинхуа" смятат, че са намерили решение.

Роботизирана ръка, способна да осъществява различни процедури - уртразвук, да се вземат проби от слюнка, да се преслушват органи на пациентите, което иначе прави лекар със стетоскоп. Обикновено докторите лично правят това. 

Медицинският персонал не е нужно да е в стаята, ако ползват робота - той има камери, които позволяват използващият дори да е в различен град, съобщава Ройтерс, цитиран от профит бг.

"Този вирус е много зразен... Може да използваме роботи, за да изпълняват най-опасни задачи", казва професорът от университета "Цинхуа" Джън Гантие. 

Гантие разказва, че идеята му хрумнала около китайската Нова година, когато град Ухан бе под блокада зарази резкия скок в броя на заразени и жертви на коронавируса. Чул от приятел, ръководещ голям болница, че най-големият проблем е в заразяването на хората "на първа линия".

Използвана е същата технология, която се прилага за изработка на луноходи и апарати в космически станции. Роботите са напълно автоматизирани и дори могат сами да се дезинфекцират след дейности, включващи контакт с пациенти, казва той, но добавя, че обратната връзка с пациентите сочи, че в името на комфорта им е по-добре да не се прекалява с автоматизацията.

Вече има два създадени такива робота - единият е в болница в Ухан.

Изработката на един такъв апарат струва 72 хил. долара. Джън казва, че не смята да търси търговски ползи от него, но се надява някоя компания да дойде с намерението да го направи.

Заразените в Китай медицински работници са по-малко от други държави, но все пак са около 3000 от най-малко 81 хил. потвърдени случая на коронавирус в азиатския гигант. Един от тях - първият, предупредил за новия вирус - почина в болница през февруари, а смъртта му отприщи недоволство в китайските социални мрежи, каквото се вижда рядко.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?