44

Китайски електромобили ще се произвеждат в наша съседка

Турция става център за стартиращи технологични компании

Турция цели да се превърне в един от центровете на стартиращи (start-up) технологични компании в света, заяви министърът на индустрията и технологиите Мехмет Фатих Каджър.

Каджър беше в Лондон миналата седмица, където се срещна с ръководители на международни фондове за рисков капитал, управляващи общо $30 милиарда.

АА

В краткосрочен план Турция има за цел да привлече международни предприемачи с програмата Tech Visa, каза Каджър пред всекидневника Милийет.

Tech Visa е ексклузивна програма за покани за таланти с критичен опит в технологиите и стартиращи фирми с иновативни бизнес модели и базирани на технологии проучвания.

АА
„Турция наскоро се присъедини към надпреварата с нарастваща инерция в технологичното предприемачество. Инвестициите в технологично базирани стартиращи фирми на Турция се увеличиха неимоверно през последните 3 години“, отбеляза Каджър.

Той допълни, че между 2010 г. и 2020 г. годишните инвестиции в турски технологични компании и стартиращи компании възлизат на около $100 милиона.


От 2020 г. до 2023 г. местните технологични стартиращи компании получиха $4 милиарда инвестиции, което ускори хода на появата на нови турски компании или „Turcons“, подчерта министърът.
„Ние ще гарантираме, че „start-up“ икономика ще се превърне в една от движещите сили в развитието на Турция“, обяви Каджър.
Над 10 000 турски технологични компании извършват иновации и работа, ориентирана към научноизследователска и развойна дейност в повече от 100 технопарка в Турция.
„Ние ще продължим да развиваме технологичните и предприемаческите екосистеми на страната до 2030 г. Предвиждаме 100 000 технологични стартиращи фирми да бъдат създадени в Турция и 100 от тях да надхвърлят стойност от $1 милиард, за да станат Turcorn през същия период“, отбеляза Каджър.

АА
В по-ранните си коментари за посещението си в Лондон министърът заяви, че бързият спад на оценката за кредитен риск на страната е един от индикаторите, че турската икономика е на прав път.
Очакваме, инвестициите в Турция да се ускорят през следващия период“, подчерта министърът.

Междувременно Каджър, в интервю за Блумбърг на 17 май заяви, че Турция е в напреднали преговори с китайските производители на автомобили BYD и Chery за инвестиции във фабрики.

АА
„Бихме искали да завършим преговорите възможно най-скоро. Изминахме дълъг път и с двете компании“, допълни той.
Отделни преговори със SAIC Motor Corp., която притежава MG, и Great Wall Motor Co. също са в ход, допълни Каджър пред новинарската служба.
Турция е идеална база за износ в ЕС поради своя митнически съюз с блока и традициите си в автомобилна индустрия, допълни министърът.
Всяко решение за откриване на автомобилен завод в Турция ще донесе на китайските фирми „привилегировани възможности и за инвестиции в батерии“, подчерта Каджър. Той добави, че преговорите скоро ще доведат до окончателно инвестиционно решение, което ще бъде оповестено официално от лидепите на Китай и Турция.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?