Следвайте ни

Китайска подводница се спусна до най-дълбоката точка на планетата

viber icon

Китайска подводница успя да се спусна на рекордните 10 909 м в най-дълбокото място на планетата - Марианската падина, намираща се в Тихия океан, съобщава БНТ. 

Екипажът й достигна успешно така наречената Бездна на Чалънджър и изпрати видеоматериал.

Екипажът на подводницата е правил проучвания и събирал данни в продължение на шест часа. Достигането на дъното е от особена важност.

"Тъй като "Фъндоуджъ" все още беше на скорост, като стигна дъното, подводницата вдигна утаен земен пласт по много впечатляващ начин, като морски облак. Това ни дава някои указания за околната среда", обясни ръководителят и основен изследовател Пън Ксиаотонг.

Първият извод, според учените е, че седиментът в района е много ронлив, затова лесно може да бъде взет. Вторият факт е, че частиците в този слой може да са по-малки от два микрона в диаметър. Освен това слоят не се е движел много бързо, разпръснал се е много бавно, а това показва, че водната струя в Чалънджър Дийп или Бездната на Дийп, най-дълбоката част на океана, не се движи много бързо.

"Фъндоуджъ" е нов модел китайска научна подводница, използвана първо през 2016-а. На борда й могат да работят трима изследователи на дълбочина над 10 000 метра.

Предишният китайски рекорд е от юни 2012-а. Тогава първата управлявана от хора дълбоководна подводница, кръстена на митичен морски дракон, се спуска на малко над 7 000 метра дълбочина в Марианската падина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?