46

Китай започва военни учения до Тайван

Китай обявява изненадващи "военни учения" в Южнокитайско море, които ще започнат утре и трябва да продължат до 1 март, съобщи dir.bg.

Маневрите на флота ще се проведат сравнително близо до Тайван.

Според експертите е малко вероятно учението да прерасне в инвазия. Въпреки това атаката на Русия над Украйна може да окуражи Пекин да превземе Тайван.

Китай счита островът за законна част от своята държава. За разлика от Украйна, Тайван не е член на ООН.

Истинското име на Тайван е Република Китай, като на острова бягат антикомунистическите сили след победата на Мао в гражданската война.

Ако Китай превземе острова, това би дало стратегическо предимство на страната в Тихия океан. Най-големите заводи за чипове в света са в Тайван, като високотехнологичните фабрики биха били апетитна цел за Пекин.

Преди две седмици Пентагонът одобри сделка за продажбата на противовъздушни и противоракетни установки "Пейтриът" на Тайван. Островната държава има планове да подсили защитата си срещу евентуална китайска инвазия, а САЩ е най-близкият им съюзник.

От 2016 година Китай провежда учения, за част от които се смята, че тренират инвазия над острова. Пекин редовно прелита и през зоната за идентификация във въздушното пространство на Тайван, тествайки готовността на изтребителите и ПВО отбраната на острова.

За 2021 година са били извършени 950 подобни прелитания.

Подобно на Украйна, Тайван няма подписан договор за безусловна защита от САЩ и НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
AAAAAAAAAAAAA

AAAAAAAAAAAAA

26.02.2022 | 21:47

Прекрасна новина!

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?