Китай забранява пазарите за диви животни заради коронавируса

Властите в Пекин излязоха с официално изявление, в който призоваха подобряване на мерките и борбата срещу опасния вирус. Постоянния комитет на Политбюро също така гарантира, че органите на реда ще предприемат мигновени действия срещу незаконните пазари за диви животни от където се смята, че вирусът се е появил.

Към момента, „Би Би Си“ съобщават за над 425 починали и повече от 20 000 потвърдени случая на заразени с коронавируса. "В отговор на разрастващата се епидемия трябва да подобрим националната си система за управление и реакция при извънредни ситуации", се казва в доклада. 

Редица международни  здравни организации, обаче алармират, че както доклада, така и мерките, взети от властите в Пекин, са не само закъснели, но и недостатъчни. Китайското правителство продължава да отказва помощ на международната здравна организация. 

Първоначалните мерки за справяне с епидемията, които Китайските власти предприеха, бяха широко критукувани, като закъснели. Има налични дори данни, че редица длъжностни лица са се опитват да запазят новината за вируса в тайна или са неглижирали опасността от потенциална зараза. 

“Би Би Си“ напомня, че в края на миналата година лекар от Ухан, който се опита да предупреди колегите си за епидемията, беше обвинен в „разпространение на невярна информация“ и дори беше освободен от работа.

Във вторник Хонконг потвърди първият смъртен случай от вируса в провинцията. Телевизионният канал RTHK заяви, че 39-годишният мъж, посетил Ухан на 21 януари е издъхнал рано сутринта на 2 февруари. В Хонконг вече има 15 потвърдени случая на коронавирус, а 10 от 13 гранични пункта с континентален Китай вече са затворени за преминаване на пътници и товари.

Междувременно заразата обхваща все повече страни по света. Вече има повече от 150 потвърдени случая на зараза в други страни, като и една смърт във Филипините. В петък и Южна Корея обяви, че един от нейните граждани е тествал положително за коронавирус след посещение в Тайланд. 
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата