2374

Китай: "Тайван ще се върне в обятията на родината"

Външният министър на Китай Ван И заяви, че сюжетите с Украйна и Тайван са съвършено различни и няма никаква база за сравнение, защото в края на краищата, "Тайван ще се върне в обятията на родината". 

Китай има пълното право да предприема всички необходими мерки за защита на законните си интереси, каза министърът по време на пресконференция, на която коментира отношенията САЩ и Китай.

По думите му САЩ не пестят сили и са в яростна конкуренция с Китай, като Вашингтон постоянно провокира проблеми, които засягат основни интереси на Китай.

САЩ иска да създаде НАТО в Тихия океан, за да може САЩ да продължи да играе ролята си на световен хегемон, заяви китайският първи дипломат, цитиран от РИА Новости.

Тази стратегия нанася удар върху структурата на регионалното сътрудничество, допълва Ван И.

 
В средата на септември Австралия сключи споразумение за отбрана и сигурност с Обединеното кралство и САЩ в рамките на новия отбранителен пакт AUKUS. Предвидено е Канбера да се въоръжи с ядрени подводници и да усили армията си.

В своя програмна реч президентът на Китай Си Дзинпин обяви, че Тайван ще се обедини с Китай до 2049 година, когато се навършват 100 години от отцепването на островната държава, след като комунистите печелят гражданската война в най-населената страна на света.

Според някои руската инвазия в Украйна да "дава" зелена светлина за военна операция на Китай, поради малкия възпиращ ефект на санкциите. Освен това Пекин вече се е сблъскал с част от ограниченията, наложени от САЩ.

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон трябва да признае независимостта на Тайван и да стане гарант за неговото съществуване. Островната държава не е член на ООН и е призната единствено от 15 страни, като Гватемала и Парагвай.

От Американският институт по мир обаче посочват, че докато "Китай не е Русия". Пекин едва ли би предприел толкова лесно агресивни действия, които да уронят престижа на страната, смятат експертите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ДАСКАЛ

ДАСКАЛ

07.03.2022 | 12:55

КВО ЧАКАТЕ БЕ М А Й М У Н И ! О П И УМНА В О Й Н А ЛИ?

Отговори
0 2
ДАСКАЛ

ДАСКАЛ

07.03.2022 | 12:49

ЛОНДОНСКИТЕ С В И Н Е ПРОКЛЕТИ СА СИ НАПРАВИЛИ ПЛАЦДАРМ В ТАЙВАН, КИПЪР, МАЛТА, ФОЛКЛЕНДИТЕ, СВЕТА ЕЛЕНА... 1 БОМБА ДА СЕ МЕТНЕ ВЪРХУ БАЗАТА ИМ В КИПЪР! ПОСЛЕ ФЕСОВЕТЕ ДА ДЕБАРКИРАТ И ДА ИЗ К О Л Я Т ОСТАНАЛОТО!

Отговори
0 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?