2374

Китай: САЩ предизвикаха украинската криза и я подклаждат

 Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва "червена линия", подкрепяйки Тайван

Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

"САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство.

С това тя отговори на въпрос относно твърдения от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия. Говорителката отхвърли въпросните обвинения като "неоснователни подозрения" и "безпочвен шантаж".

Мао каза, че Пекин "няма да стои настрана и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании".

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам.

 Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва "червена линия", подкрепяйки Тайван.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Внимателно, Джо

Внимателно, Джо

31.01.2023 | 00:39

Китай са с няколко милиона армия. И вече не е книжен тигър.....

Отговори
8 3
Ами онази колония от Китайци във ФАЩ

Ами онази колония от Китайци във ФАЩ

30.01.2023 | 19:57

Аз само си задавам въпроса колко илядна армия има Китай Другия въпрос колко западняци имат няма да го задавам аз Байдъното деменцията да си го зададе и сам да си отговори

Отговори
8 9

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?