1553

Китай пак размаха ръст на Тайван

Пекин заяви, че вътрешната политика на Тайван не променя "факта", че той е част от Китай, и предупреди, че усилията за независимост на острова са "задънена улица", предаде АФП. Тези коментари идват само часове след като новия президент на Тайван Лай Чинг-те положи клетва.

Китай смята Тайван за част от своята територия и отдавна заплашва да използва сила, за да постави острова под свой контрол. Пекин описва Лай като "опасен сепаратист" заради предишните му коментари за независимостта на Тайван - реторика, която той смекчи през последните години.

Запитан за встъпването му в длъжност, говорителят на външното министерство Уанг Уенбин заяви, че независимостта на Тайван е "задънена улица".

"Без значение под какво прикритие или знаме, стремежът към независимост и отделяне на Тайван е обречен на неуспех. Без значение как се променя вътрешнополитическата ситуация в Тайван, това няма да промени историческия и правен факт, че двете страни на пролива принадлежат на един Китай. Денят на пълното обединение на Китай в крайна сметка ще настъпи", добави той.

С встъпването на Лай в длъжност китайските държавни медии съобщиха, че Пекин е наложил санкции на три американски отбранителни компании заради продажбите им на оръжие на Тайпе.

Китайската социална медийна мрежа Weibo също така блокира хаштагове, отнасящи се до встъпването в длъжност. Преди встъпването в длъжност Службата по въпросите на Тайван в Пекин заяви, че "независимостта на Тайван и мирът в пролива са като вода и огън".

В речта си Лай директно засегна заплахата от война след години на нарастващ натиск от страна на Китай за преминаване на Тайван под управлението на континента.

Лай заяви, че е настъпила "славната ера на тайванската демокрация" и благодари на гражданите, че "отказват да бъдат повлияни от външни сили, че решително защитават демокрацията".

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?