Следвайте ни

Китайците посрещнаха лето 4714

Настъпи годината на Огнения петел, пищните празненства траят две седмици

viber icon

"Хасковска Марица"

Китайците посрещнаха 4714 година по Лунния календар. На 28 януари те се сбогуваха с годината на Маймуната и навлязоха в годината на Петела.

В Китай тя не се нарича „Китайска нова година“ – китайците празнуват Лунната нова година, или както е по-известна - Пролетния фестивал. Празникът не се чества само в Китай, а и в цяла Югоизточна Азия. Жителите на Корея, Виетнам, Япония и много други държави празнуват Лунната нова година всеки януари и февруари. Китайската нова година е едно мини „Велико преселение на народите“ – празникът е една от малкото възможности китайците, които работят далеч от своите родни места, да се видят със своите роднини и близки. Те са готови да се возят в претъпкани автобуси и влакове в продължение на дни, да купуват билети от черния пазар, а даже и да вървят пеш, само и само за да се видят със своите любими хора. Според китайските власти броят на пътуванията тази година ще надхвърли 3,62 милиарда, което прави миграцията по време на Пролетния фестивал най-голямата миграция на хора в света.

Това е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка.

Червеното е цвят, асоцииран с късмет и просперитет в Китай и голяма част от украсата за празника е в червено и златно. По време на празненствата китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. Ако сте родени в Годината на Петела, задължително трябва да имате червено бельо, защото червеното отблъсква злите духове.

В периода на т.нар. в Китай „златна седмица“ около Новата година, се харчат огромни суми за развлечения и подаръци. В Китай е прието за Нова година да се подаряват червени пликове с пари – най-вече на възрастни хора и деца.

Китайската Нова година не е само един ден – Лунната нова година продължава 15 дни. Това е време на суеверия и традиции. През първия ден на новата година не е разрешено къпането, чистенето на къщата и прането на дрехи. Не бива да се изхвърля и боклукът, защото така ще може да изхвърлим добрия късмет и просперитета на семейството. Вторият ден е посветен на виждането с близки и далечни роднини, а на третия ден такива срещи трябва да се избягват, защото се счита, че тогава стават най-много скандали.

Вярва се, че думите имат магическа сила. В южните части на Китай не е препоръчително да си купуваме обувки по време на празника, защото думата за „обувка“ звучи близко до думата за „губя“ на кантонски. А в северните части хората лепят йероглифа за просперитет наопаки.

Според поверията лошото чудовище (полудракон, полулъв) излиза и атакува хората по време на китайската Нова година. То се страхува много от силните шумове заради големите си уши и хората гърмят пиратки и забележителни фойерверки, за да го уплашат.

Храната е в центъра на всички традиционни китайски празници, но е особено важна за Пролетния фестивал. Задължително се похапва нещо сладко, за да бъде годината сладка. Любими храни са оризов кекс, ориз с осем съкровища, захаросани плодове и други.

Задължително блюдо по Нова година в Китай традиционно е рибата. Думата „риба“ на китайски звучи и като „излишък“, т.е. изобилие. Китайците смятат, че ако нещо е останало в повече в края на годината, това е залог за постигане на повече през следващата. Рибите могат да бъдат приготвени по различни начини, като например изваряване, на пара или на скара. Най-известните китайски рибни ястия включват морски дракон, специален вид риба с кисело зеле и люти чушлета, риба в оцетен сос, варена риба с пикантен бульон.

Нстоящата 4714 година, според традициите в Поднебесната империя, ще продължи 13 месеца. В Григорианския календар годината продължава 365 или 366 дни, през които Земята извършва пълна обиколка около Слънцето. В основата на традиционната система за изчисления, използвана в Китай, е периодът на смяна на лунните фази и 12 месеца са 354 или 355 дни. Затова в китайския календар има високосен месец. Следващата Нова година по лунния календар ще е на 16 февруари 2018 г.

ОГНЕН ПЕТЕЛ

Не трябва да се забравя, че Петелът символизира Слънцето, зората, новото начало и разбуждането, затова 2017-а ще бъде година на успехите и триумфа, но с цената на много търпение и работа, без екстравагантни рискове и очакване да ни падне отгоре.

Мъжът, роден в годината на Петела е човек с добър късмет. Ако е роден през есента и зимата – голям късметлия. Добър, кротък, с чувство за хумор, не се вслушва в съвети. Има полезни навици и му върви в дейностите, изискващи сръчност. Ако има на гърдите или лицето белег - притежава екстрасензорни способности.

Жената, родена в годината на Петела – щастливи са родените през пролетта и лятото. Родените през есента и зимата са задоволени, но никога бедни. Спокойна, уравновесена, делова, речовита, трудолюбива, доброжелателна, но няма много приятели. Умее да се облича красиво и стилно. Обикновено произхожда от известен и знатен род. Ако има родилно петно на бузата има и щастлива съдба. Трудни години за нея ще са 22, 38, 47-а.

Критични години: за мъжа това са 11, 12, 15 и 20-ата от живота му, когато ще преживее неприятности. За жената – 64 и 83-ата година.

Несъвместимости: Петелът има потенциална несъвместимост (проявява се след няколко години съвместен живот) със Заека. Известни личности, родени в година на Петела: Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Елтън Джон, Дженифър Анистън, Анна Курникова, Кейт Бланшет, Илайджа Ууд, Джесика Алба, Матю Макконъхи, Мат Деймън, Натали Портман, Екатерина Велика, Амелия Еърхарт, Ръдиард Киплинг, Роджър Федерер, Серена Уилямс.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?