71

Китаец плати половин милион евро за бутилка уиски

Падна рекордът за най-скъпо продадено уиски в Турция. Събитието стана на летище Истанбул този уикенд. Специално 55-годишно японско уиски бе закупено от китайски клиент за 488 000 евро. Мъжът платил 7 милиона 889 886 турски лири на магазина по обменния курс за деня.

На интернет сайта на магазина, който се намира на летище Истанбул, бе организиран онлайн импровизиран търг. Клиентите били поканени да наддават, за да станат собственици на уникалното питие. Бутилката получила най-високата цена сред осем клиенти.

В света има само 200 такива бутилки, една от които е била изложена в безмитния магазин на Unifree в Истанбул от декември. Това е най-отлежалото уиски, произвеждано някога. 

Компанията Suntory, която произвежда уискито, пусна първоначално 100 бутилки от своето 55-годишно уиски в чест на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Спонсор на компанията е лотарийна компания в Япония.  Останалите 100 бутилки от партидата от 200 бутилки бяха дадена на различни летища по света.

Бутилирано от най-старите бъчви на компанията, 55-годишното малцово уиски се продава в кутия, изработена по поръчка, от японски дъб Мизунара и покрита с лак Суруга. Издълбаните върху кристалната бутилка цифри "55" са покрити със златен прах.  Гърлото на бутилката е увито в ръчно изработена хартия Ешизен уаши и вързано с плетена традиционна нишка Кио-кумихимо от Киото.

Според информацията от компанията вкусът е "с аромат на алое вера - леко сладникав, с аромат на зрели плодове, както и тръпчив дъбов привкус.”

Същото уиски се продава и в безмитен магазин на летище Шипол в Амстердам, като вече са подадени 19 оферти за търга, който ще приключи на 2 февруари, а цената е достигнала 681 хил. евро.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?