46

Кисинджър: Украйна да отстъпи територии на Русия, за да има мир в Европа

Русия и Украйна са длъжни да седнат на масата на преговорите колкото се може по-скоро, заявил в Давос бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, цитиран от руски издания. Според него, ако мирните преговори не се възобновят до два месеца, военните действия могат да се разпространят по целия европейски континент.

Западът е длъжен на повлияе на Украйна с цел да възстанови преговорите с Русия, дори ако на Киев му се наложи да направи ред отстъпки, твърди Кисинджър, цитиран от "Епицентър".

В Киев реагираха рязко на подобно предложение, заявявайки, че Украйна няма да направи никакви отстъпки на Москва и ще защитава с бой своя суверенитет. В офиса на украинския президент смятат, че Западът настоява за това в своя изгода, за да "си напълни джобовете".

Съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк, който води украинската делегация на преговорите с Москва написа гневен пост в Туитър.

В него се казва:

"В кулоарите на международния икономически форум в Давос говорят: не дойде ли време за примирие, за договори с Кремъл и за връщане към бизнеса с Русия. Какво е това, нов вирус, водещ до слепота? Украйна не разменя своя суверенитет за това някой да си напълни джобовете. Най-краткият път към края на войната е - оръжие, пари, ембарго."

"Преговорите трябва да започнат в близките два месеца, преди да са възникнали напрежения, които ще бъде трудно да се преодолеят. В идеалния случай разделителна линия трябва да бъде връщане към предишното статукво", казва Кисинджър. Това включна Украйна с Луганска и Донецка област, а Русия - с Крим.

Според британското издание The Telegraph с тези думи политикът е призовал Украйна да отстъпи част от територията си на Русия.

Според Кисинджър, ако бойните действия не се прекратят, то те вече ще бъдат не за свободата на Украйна. "Това ще бъде нова война срещу самата Русия", казва Кисинджър.

Според Business Insider по този начин Кисинджъ е предупредил Запада, че едно унизително за Русия поражение, може да доведе до по-широка дестабилизация.
Освен това, в своята реч на форума в Давос Кисинджър напомнил, че Русия 400 години е неразривна част от Европа и гарант за баланса на силите, затова европейските лидери не бива да отхвърлят перспективата за дългосрочно сътрудничество с Руската федерация. Политикът уточнил, че не си струва Москва да бъде подтиквана към съюз с Пекин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
...

...

26.05.2022 | 10:38

Дата на раждане: 27 май 1923 г. (възраст 98 години),

Отговори
3 2
Батко

Батко

26.05.2022 | 09:18

И тоя бок-лук Кисинджър се изака на метенето. Заради такива като него няма траен мир по света!

Отговори
1 2
Другояче казано,

Другояче казано,

26.05.2022 | 07:39

Ако някой квартален гамен, МУТРА, ви нападне и ви разбие носа, дайте му велосипеда и портфейла си, за да има мир и да не ви счупи и двете ръце! Идва Новият Световен Ред, заедно с Новият си Извратен морал.

Отговори
5 2
Дии

Дии

25.05.2022 | 23:44

Ама нали целта на тридневната специална операция беше денацификация. Сега май излиза че Русийката иска да окупира територии. Че те тия нямат насищане. Кой ще е следващият? Молдова? Словакия? България? Май целта на Русия е Босфора- тяхна стара имперска мечта.

Отговори
6 5
Кдк

Кдк

25.05.2022 | 23:59

Каквото си искат могат да правят. Големи са, имат оръжия. Малките го духът. Тва е

Отговори
5 3
...

...

26.05.2022 | 07:30

Всичко изброено - заедно! Плюс Прибалтика, Западна Карелия (Финландия) и още и още...Лаком гъ3 кръв cере!

Отговори
4 3
Кървав бизнес

Кървав бизнес

25.05.2022 | 23:31

Ето обади се веке и чифутския майстор на кървавия бизнес Пред риска да загубиш всичко и парченце от нящо е печалба Нали Парче Малко верно Но идеална възможност след сто години за едно регионално мъничко конфликтче Нали другарю Кисинджър Наследниците на чифутски оръжеен бизнес нали ляб трябва да ядът и след сто години Я

Отговори
5 5

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?