1553

Кисинджър предупреди: Светът върви към опасно неравновесие

Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия частично предизвикани от САЩ и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявява в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър.

Според Хенри Кисинджър светът е на път да изпадне в опасно неравновесие.

На въпрос дали САЩ могат да се справят с враговете Русия и Китай и да ги разединят както по времето на президента Никсън - дипломатът няма прост отговор. Той казва, че в момента не е възможно Пекин и Москва да бъдат скарани, а единствено може да не се нагнетява напрежение и да се създават възможности.

Кисинджър предизвика критики по-рано тази година, след като заяви, че няма друг избор освен поставените въпроси за сигурността от руския президент Владимир Путин да бъдат разгледани сериозно и че е било грешка НАТО да даде сигнал на Украйна, че може да се присъедини към алианса. Украйна според Кисинджър е сбор от територии, които руснаците смятат за свои и стабилността ще бъде по-голяма, ако Украйна действа като буфер между Русия и Запада.

Пред "Уол Стрийт Джърнъл" Кисинджър казва, че вече е късно и след поведението на Русия Украйна , официално или не, вече трябва да бъде третирана като част от НАТО.

И все пак дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас, но пък няма отговор как подобно решение се различава от Минските споразумения, които не успяха да решат конфликта.


По въпроса за Тайван Хенри Кисинджър изразява тревога, че Вашингтон и Пекин вървят към криза.


Политиките на двете страни позволиха прогреса на Тайвън към автономна демократична територия и това пазеше мира в продължение на 50 години, казва Кисинджър и съветва, че всяка промяна на основната структура в тези отношения е опасна.


В края на интервюто Хенри Кисинджър отказва да се самокритикува с думите, че не се самоизмъчва какво е можело да бъде направено по различен начин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
СВЕТА Е ТАМ КЪДЕТО БЕШЕ

СВЕТА Е ТАМ КЪДЕТО БЕШЕ

15.08.2022 | 07:30

ОБЕДИНЕНИТЕ С В И Н Е СРЕЩУ БОГА - АЗ С М Ъ Р Т НА ЖИВОТ НИТЕ! И ДЖЕНДЕР-ДАИТЕ!

Отговори
0 0
А ГОРБАЧОВ

А ГОРБАЧОВ

15.08.2022 | 07:28

НЕ Е ЛИ КАЗАЛ НЕЩО? ОТ ОНЯ СВЯТ :) КЪДЕ Е ИНТЕРВЮТО ДА ГО ВИДИМЕ? :)

Отговори
0 0
Ко шъ прайм тогиз

Ко шъ прайм тогиз

13.08.2022 | 22:57

Не дай се Боже Кисинджър ако удари камбаната кой ли ще ни информира и осветлява Ко шъ става по Света Явно някой малки Кисънджендърчита който ги готвят във Хавърд

Отговори
1 5
комунист

комунист

13.08.2022 | 21:25

Ако светът иска да живее по- спокойно САЩ трябва да се закрият.

Отговори
4 5
Ко нящо е пашапорта

Ко нящо е пашапорта

13.08.2022 | 20:41

Браво Бя И Максим Ставийски го изкарахте Руснак Нали И Лорер със тва старобългарско име е Българин и даже и пашапорт има А Симеончо Горския дет живее във Мадрид от 100 години и той е Българин щот има гори за сякане у България Нали И Ленин е Руснак Нали И Троцки И Берия То и за туй лавката за пашапорти на Шкембе войвода така яко бачкаше Пашапорт Това звучи гордо Като либераст Нали

Отговори
4 3
Ай Стига чифутски пързалки

Ай Стига чифутски пързалки

13.08.2022 | 20:17

Мъ МАКСИМ е чифутско име Къф шъ дъ е тоз Руснак със чифутско име

Отговори
4 4
Междувременно

Междувременно

13.08.2022 | 20:08

В украинския град Александрия по решение на местните власти днес е демонтиран паметникът на съветския писател другарят Максим Горки. Преди това в глад Черновци беше демонтиран паметникът на съветски войни от монумента на Победата, който се намираше в центъра на града.

Отговори
6 6
Супер

Супер

13.08.2022 | 20:14

Дано монтират паметници на Бандера и Гьобелс на тяхно място.

Отговори
6 5
Междувременно

Междувременно

13.08.2022 | 20:51

Черна гора изгони руския посланик. "Бандеровци", а? Би казал някой съвременен ФАШИСТ Гьобелс!

Отговори
6 2
Хайка

Хайка

13.08.2022 | 20:06

Шепа самоубийци са решили да самоубият света заедно с тях.

Отговори
7 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?