71

Кирил Петков на крака при президента на Азербайджан, договаря допълнителни доставки на газ

Премиерът в оставка Кирил Петков заминава на посещение в Азербайджан, за да преговаря за допълнителни количества природен газ за България, съобщава БНТ.

България е един от трите получатели на азерски газ в Европа, като за страната ни Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки, е позицията на Кирил Петков.

 

Приоритет на правителството е подобряването на регионалната енергийна свързаност и енергийна сигурност на България и Европа.

Комисията за енергийно и водно регулиране изиска спешно информация от "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", и "Газов хъб Балкан" относно мерките, които предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период.

Междувременно Европейската комисия представи кризисен енергиен план, който цели потреблението на газ в ЕС да намалее с 15 процента до пролетта на следващата година. Всички домакинства, публични администрации, доставчици на енергия и индустрията трябва да предприемат мерки за пестене на газ.

 

Мярката засега е доброволна, но в случай на извънредна ситуацията Брюксел предлага да се задейства задължително намаляване на потреблението на газ от всички държави-членки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ!

ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ!

21.07.2022 | 08:50

Газпром КЛЕКНА!

Отговори
4 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?