71

Кирил Петков кацна в Скопие. Обяви приоритетите със С. Македония ВИДЕО СНИМКИ

Премиерът предлага нов подход в комуникацията - историята да не е единственият комуникационен канал

Правителствената делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков кацна на летището в Скопие.

„Бързи резултати. Динамика в разговорите и набелязване на дати и формати на групите, за да може още от следващата седмица да започнат разговорите. Няма време за губене. Всяка седмица се случва нещо”. Това заяви Кирил Петков пред екип на NOVA.

Става дума за вече обявените 5 работни групи, в рамките на които двете държави да обсъдят въпроси и да намерят допирни точки в няколко сфери: икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история.

Министър-председателят вече обяви, че предлага нов подход в комуникацията със съседна Република Северна Македония, според който историята да не е единственият комуникационен канал.

Визитата е буквално в първия ден на новия кабинет на С.Македония. Петков пристига  заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Около 10 ч българско време колегата му Димитър Ковачевски ще го посрещне, след което двамата ще проведат среща на четири очи.

Нагласите и на двамата е срещата да премине в конструктивен и добронамерен тон.  „Разговори за бъдещето” - така пък  Ковачевски описа предстоящите срещи с българския си колега.

Припомняме, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард. През ноември 2020 г. София блокира и наложи вето на рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите, с аргумент, че страната не изпълнява Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония от 2017 г.

Позицията беше препотвърдена само преди седмица на Консултативния съвет за национална сигурност, който се проведе при държавния глава, заедно с представителите на кабинета и представители на всички партии в Народното събрание. 

Очаквайте подробности!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Джон Траволта

Джон Траволта

18.01.2022 | 15:23

На самолет......за Канада.

Отговори
2 2
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

18.01.2022 | 11:32

ШЕ ВИ Я Е В А АЗ МА МИ ЦАТА БЪЛГАРСКА!

Отговори
0 5
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

18.01.2022 | 11:31

ИЛИ ПРЕЗ РЕКА ЛИМ? :) САМ ДА СИ ИЗБЕРЕ!

Отговори
1 3
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

18.01.2022 | 11:31

НА ВРЪЩАНЕ, ПРЕЗ СМОЛЕНСК ЛИ МИНАВА? ;)

Отговори
1 3
КЕНЕФА БЪЛГАРИЯ БЕ!

КЕНЕФА БЪЛГАРИЯ БЕ!

18.01.2022 | 11:29

ХОДЕЩИ Г О В Н А !

Отговори
1 5

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?