Следвайте ни

Кипърските турци избират президент, ето кой е победител

viber icon

Гражданите в северната турска част на Кипър, провъзгласила се за Турска република Северен Кипър (ТРСК), гласуват днес на балотаж за президент. Те избират между министър-председателя Ерсин Татар, който подкрепя по-тесни връзки с Анкара, и сегашния президент Мустафа Акънджъ, който е за федералистко решение на острова. 

Според турската кипърска агенция Ерсин Татар е спечелил изборите с 67 385 гласа и 51,74%.

Сегашния президент Мустафа Акънджъ получи едва 48,26%.

Избирателната активност е 67,30 процента. 

Гласуването на втори тур днес се наложи, след като никой от 11-те кандидати не успя да спечели над 50% от гласовете на първия тур. Повече от 199 хиляди граждани имат право на глас днес. 

Разликата между Татар и Акънджъ в първия кръг бе по-малко от 3 процента. Сега обаче, Акънджъ има леко предимство, тъй като е подкрепян от класиралия се трети кандидат в първия тур Туфан Ертюрман.

72-годишният Акънджъ, четвъртият президент на ТРСК и изпълняващ длъжността си от 2015 г., подкрепя федералистко решение на остров Кипър в съответствие с инициативите на ООН. Той смята, че подобна резолюция може да бъде ефективна и за решаването на други регионални проблеми, особено напрежението в Източното Средиземноморие.

Настоящият министър-председател Ерсин Татар от Партията на националното единство, е 60-годишен и е бил финансов министър. Той вижда решението на териториалния спор на острова със сформирането на две държави и изразява позиция, по-близка до тази на Турция. Въпреки че не се противопоставя пряко на федералистко решение, Татар смята, че обвързването на надеждите с такъв план не е реалистично, като се има предвид сложното минало на ТРСК с гръцката част на Кипър.

738-те избирателни секции бяха затворени в 18 часа, а първите резултати бяха обявени в 20 ч.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?