44

Кипър прекрати концесия за 1,2 млрд евро на пристанище

Кипър прекрати споразумение за концесия на пристанището в Ларнака на стойност 1,2 милиарда евро заради предполагаемо нарушение на договора от страна на спечелилия изпълнител на проекта през 2020 г., предаде Ройтерс. Пристанището е спирка от морския маршрут за международна помощ за Газа.

Компанията „Китион Оушън Холдингс“ (Kition Ocean Holdings), на която беше възложен проектът и която взе под дългосрочен наем търговското и яхтеното пристанище в южния кипърски пристанищен град, за да ги развие, не даде веднага коментар по случая.

Ларнака е спирка от морския маршрут за международна помощ за Газа. Въпросът с прекратеното споразумение няма да засегне дейността на пристанището, казаха правителствени служители.

Консорциумът не е успял да поднови гаранционно писмо за проекта, което правните власти определиха за нарушение на договора, каза транспортният министър Алексис Вафеадис.

„Това на практика активира процес, при който пристанището и яхтеното пристанище (…) се връщат под управлението на държавата“, каза Вафеадес, цитиран от БТА. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?