Следвайте ни

Ким Кардашиян и Шер благодариха на Байдън за признаването на арменския геноцид

viber icon

Известните американки от арменски произход Шер и Ким Кардашиян благодариха на президента Джо Байдън за това, че определи убийствата на османските арменци по време на Първата световна война през 1915 г. като "геноцид". Така Байдън стана първият американски президент, който използва този термин. 

Ким Кардашиян заяви в Туитър: "Толкова се гордея със своето наследство, гордея се с арменските общности и съм благодарна на президента Байдън, че дари на всеки арменец днес, тази истина. Благодаря ви, за вашата смелост да говорите истината, която други избраха да не правят". 

Сестрата на Кардашиян Клои също благодари на президента Байдън за "почитането на историите, болката, страданието и загубата на арменския народ".

Световноизвестната певица Шер, родена Черилин Саркисян, също приветства решението.

"Въпреки че са болезнено напомняне за престъпления срещу човечеството, хората по света най-накрая могат да знаят, че спомените на техните предци няма да бъдат забравени благодарение на това официално признание от Съединените щати", каза Шер в изявление.

Избиването по време на османска епоха на около 1,5 милиона арменци е признато за геноцид в 30 сграни по света, в това число Франция и Германия. В САЩ, до сега всички щати по отделно са приели закони за признаване на арменския геноцид с изключение на Мисисипи, съобщава Ройтерс.

Самата Кардашиян, като част от арменска диаспора в САЩ отдавна лобира във Вашингтон да бъде използван този спорен термин, на най-вискоко президентско ниво. 

Турция нарече използването на думата „геноцид“ от президента Байдън, „най-голямото предателство към мира и справедливостта“. 

Тя остро се противопоставя на определянето на убийствата и депортациите по този начин и призовава това решение да не правят политиците, а историците след щателни консултации и диалог.

Анкара твърди, че са убити 300 хил. арменци. Подобна съдба според нея са имали и много турци и други етнически малцинства по време на жестокостите извършени от воюващите страни по време на  Първата световна война. Турските служители посочват също така сътрудничеството на някои арменци с руските сили като причина за убийствата и депортациите.

Турция призова американския посланик в Анкара в събота, за да изрази своето противопоставяне на декларацията на администрацията на Байдън.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Dinko maina

Dinko maina

26.04.2021 | 12:20

OK za armenci a za nas bulgarite. To pri nas e bilo pogrom ot teq gnysni primiti.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?