49

Ким Чен Ун категоричен: Обединение с Южна Корея вече не е възможно

Северна Корея закри своите агенции, работещи за обединението с Юга

Това предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на държавната новинарска агенция КЦТА.

Тя разпространи съобщението днес - ден след парламентарно заседание, на което е говорил севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

Ким заявил, че окончателното му заключение е, че обединението с Южна Корея вече не е възможно. Югът иска да свали властта в Пхенян и да постигне обединение просто като погълне Севера, аргументирал се той.

"Не искаме война, но нямаме намерение да избягваме такава", подчертал севернокорейският държавен ръководител пред парламента, чиято роля до голяма степен се свежда до това да утвърждава неговите решения.

Ким се обявил за конституционни промени, с които Южна Корея да бъде обявена за "враждебна държава номер едно". Ако на полуострова избухне война, севернокорейската конституция трябва да предвижда отвоюване на Юга и включването му в състава на страната, подчертал той.

Севернокорейският парламент утвърдил решението за закриване на три държавни агенции, които отговаряха за обединението с Юга и междукорейския туризъм, пише в съобщението, разпространено от КЦТА.

Днес Ким Чен-ун предупреди, че всяко нарушение на териториалната цялост на Северна Корея, "дори с 0,001 милиметра", ще бъде възприето като "военна провокация". Освен това севернокорейският лидер даде да се разбере, че страната му не признава де факто морската граница с Юга, предаде Vesti.bg.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?