71

Киев: Ще получим всичко, освен ядрено оръжие

Танковете не са достатъчни, Украйна поиска и изтребители от Запада

 

След като Киев си осигури доставки на западни танкове, сега страната ще настоява за изтребители. Това стана ясно от изказване на говорителя на украинския министър на отбраната. Според Юри Сак преимуществото на бойното поле би било за Украйна, пише btv.bg.

Украинските Военновъздушни сили имат изтребители, но те са старо съветско производство още преди държавата да обяви независимост.

 
„Не става въпрос само за F-16. Това, което искаме, са самолети четвърто поколение“, каза Юри Сак в интервю за Ройтерс.

„Не искаха да ни дадат тежка артилерия, а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат системи "Хаймарс" (HIMARS), а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат танкове, а сега ни дават танкове. Освен ядрени оръжия, не остава нищо друго, което няма да получим“, заяви съветникът на украинския министър на отбраната.

Според статия на „Политико“ разговори между западните страни в тази посока вече се водят. Дебатът вероятно ще бъде още по-ожесточен когато става въпрос за изтребители, тъй като рисковете от ескалация на конфликта в глобален мащаб се увеличават.

Вашингтон е заявил на Киев, че осигуряването на самолети е „невъзможно към този момент“, коментира дипломат пред „Политико“.

„Това е червена линия, но миналото лято червена линия беше предоставянето на ракетни установки HIMARS. Вече ги доставихме. След това червена линия бяха танковете, а сега ще доставим и тях“, допълва източникът на „Политико“.

 
Друг анонимен дипломат коментира пред изданието, че въоръжаването на Украйна със западна военна продукция „бързо ескалира“.

„Осигуряването на изтребители е немислимо в момента, но може да водим тази дискусия след две-три седмици“, коментира той.

Според източници на „Политико“ министрите на отбраната на страните, съюзници на Украйна, трябва да се срещнат отново в базата „Рамщайн“ след месец. Именно тогава се очаква да се обсъжда предоставянето на изтребители. Докато някои политици твърдо подкрепят решението, други не са толкова убедени.

„Няма да има изтребители за Украйна. Това беше казано ясно още в началото, включително и от американския президент“, коментира Олаф Шолц.

 
„Внимателна ескалация“

В началото на миналата година западните сили са сключили „неписмено споразумение“ да не осигуряват на Украйна въоръжение наведнъж заради риск от сериозна ескалация на военния конфликт от страна на Русия, твърди дипломат пред „Политико“.

Мисленето е, че Западът трябва бавно да осигури нужното на Украйна, като през цялото време оценява руския отговор на ситуацията. Стратегията за момента върви по план, като „доставката на изтребители е въпрос на време“, коментира дипломатът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Иванушка глупака - NAZZIонален руZZки герой

Иванушка глупака - NAZZIонален руZZки герой

26.01.2023 | 21:57

Е сега, другарю КАпуткин, жална ни мамица фашистко- азиатска.

Отговори
2 2
Да,

Да,

26.01.2023 | 21:20

и по един голям негърски - отзад!

Отговори
0 5
Преди 20 часа

Преди 20 часа

26.01.2023 | 19:47

https://www.youtube.com/watch?v=tz03meE6Xus&t=6s

Отговори
1 9
Аха

Аха

26.01.2023 | 19:29

Аз съм сигурен и, че и ядрено оръжие ще получите. Някои я искат тази война.

Отговори
5 10
ГЮРО

ГЮРО

26.01.2023 | 18:27

Укробандеровците могат да получат ядрено оръжие по-скоро, отколкото си мислят. Достатъчно е Путин да реши да спре намесата отвън и да избомби ешелоните още в Полша. С Тактическо ядрено оръжие. За да схванат тъпунгерите, че да се ебаваш с ядрена свръхдържава, при това имаща огромна територия, неподлежаща на унищожение, си е безумна игра с огъня, нямаща никакъв шанс за успех.

Отговори
6 12
До умник гюро

До умник гюро

26.01.2023 | 21:53

Дори и простия , плешив, нискостеблен фюрер КАпуткин знае , че ако посегне към копчето сред секунди отива в рая. / ако в рая пускат фашис.тки уроди като него/. А бе , умник гюро имаше ли глава?

Отговори
2 2
Е и него ще

Е и него ще

26.01.2023 | 18:22

Получите, след кукловодите!

Отговори
5 11

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?