49
Следвайте ни

Киев: Сътрудничеството между Турция и Украйна е важно за сигурността на Черно море

viber icon

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба сподели, че връзките с Турция се засилват във всяка област, включително икономика, отбрана, търговия и туризъм. Сътрудничеството между двете страни е жизненоважно за сигурността в Черноморския регион, допълни той. 

„Украйна и Турция разработват ясна визия за бъдещата сигурност на Черноморския регион“, сподели Кулеба за Атлантическият съвет на САЩ. 

„Време е НАТО да започне да разглежда това украинско-турско партньорство като ценна допълнителна сила, която може да помогне за осигуряване на сигурност и стабилност в региона“, подчерта той.

Само съвместни действия на НАТО, включително и съюзникът ни Турция, „ще направят възможно да се предотврати попадането на Черно море под руско господство и да стане обект на дестабилизиращата дейност на Москва“.

„Приоритетните инициативи за сътрудничество в момента включват големи инфраструктурни проекти и съвместно производство на турски дронове Байрактар (БЛА) , като се развиват и планове за обединяване на усилията в производството на украински самолети Антонов“, добави той.

Съвсем наскоро министерството на отбраната на Украйна публикува видеозапис с първото използване на произведен в Турция дрон TB2 Байрактар в конфликта, насочен към артилерия, използвана от проруските сепаратисти в Донбас.

Кремъл заяви миналата седмица, че опасенията му относно решението на Турция да продаде бойни дронове на Украйна се реализират и че турските дронове рискуват да дестабилизират ситуацията в Източна Украйна.

Междувременно Латвия похвали подкрепата на Турция за Украйна. "ЕС трябва да вземе пример от Турция по отношение на нейната помощ за Украйна за борба с нашествениците и да предостави подкрепа на Полша, Литва и Латвия за изграждане на модерна граница поради съществуваща опастност от атаки. В този момент Полша и балтийските държави вършат работата на ЕС и плащат за нея“, обяви вицепремиерът на Латвия и министър на отбраната Артис Пабрикс.

Латвия сигнализира през юни, че може да бъде втората държава-членка на ЕС и НАТО, която придобива турски БЛА, които постигнаха високи успехи в тази област след покупката от Полша.

„През последните години стратегическото партньорство между Украйна и Турция достигна най-високото ниво, откакто Украйна възстанови своята независимост през 1991 г.“, каза Кулеба. 

Страните успяха да запазят обема на двустранната търговия на 4,7 милиарда долара (32,68 милиарда лири) въпреки пандемията.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Слава Україні❤️Братя

Слава Україні❤️Братя

01.11.2021 | 17:41

Украйна е Европа, а Крим - Украйна! Завинаги.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?