1553

Киев към църквата: Обявете Путин за Сатана

В продължаващия спор за това дали православната църква трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва, предаде ДПА.

Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че (руският президент Владимир) Путин е сатана, каза по телевизията секретарят на съвета по национална сигурност Олексий Данилов. Руският патриарх Кирил също е дявол, добави Данилов.

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. До месец май другият клон на православната църква в страната -  Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин.

Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра, пише БТА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Всички да

Всички да

31.12.2022 | 08:07

слагат еврейските шапчици и да се молят на пророк Зeлeнcки

Отговори
0 1
Кратка история

Кратка история

28.12.2022 | 21:45

Преди доста години един "умник" бе предложил да премахнат дърветата от ул. Иван Вазов, на което гл архитект отговори, че най-напред вносителя на предложението трябва да бъде обесен и след това да започне рязането. Та, аналогията - най-напред да обесят клоуна Зеленски и след това да разгледат предложението.

Отговори
4 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?