Следвайте ни

Кичозните скулптури в турските градове - модерен поп арт СНИМКИ

viber icon

Известен турски художник защитава много дискутираните скулптури и статуи, които стоят предимно на входовете на различни провинции в Турция, изобразяващи неща, с които тези провинции са известни, казвайки, че те са „примери за турски поп арт“. „Много им се възхищавам“, написа в туитър Гюркан Джошкун. 

Джошкун е 80-годишен художник и поет - оценен като видното лице на съвременното турско изкуство.

През последните години много области и провинции в цялата страна започнаха да издигат кичозни скулптури или статуи, които показват неща или хора, с които регионът е известен.

Тези „произведения на изкуството“ включват огромна скулптура от диня в югоизточната провинция Диарбекир, паметник от чаена чаша в черноморската провинция Ризе, статуя на вилица с кюфте в северозападната провинция на квартал Инегьол в Бурса, скулптура от ябълка в черноморската провинция Амасия, паметник на питка в южната провинция на анталийския квартал Коркутели, като този абсурден списък може да е дълъг.

Тези статуи са гореща тема в социалните медии и получават критики, тъй като много потребители ги намират за „грозни“, „отвратителни“, „смешни“ и „неартистични“. Някои дори нарекоха инцидента „скулптурен терор“.

Джошкун обаче излезе в защита на тези статуи.

„Диня, хляб, пръчка или каквото и да е ... Всички тези скулптури са истински примери за турско поп изкуство“, твърди той.

Подчертавайки, че вижда „тези художествени произведения“ като „популярни и абсолютно креативни“, Джошкун казва: „Съвременното турско изкуство трябва да следва стъпките на тези произведения. Това са символите на хората от този регион, които се изразяват по свой собствен начин. "

Той също призова младите турски художници да „разгледат тези произведения много внимателно“. „Това са чудесни сюрреалистични произведения. Всеки трябва да направи нещо във всякаква форма, която желае. След като ги анализираме, можем и да ги усъвършенстваме“, добави той.

Скоро след туита на Джошкун, защитаващ скулптурите, любителите на изкуството реагираха и споделиха своите виждания, като някои подкрепиха думите на художника, а други се противопоставиха на това със силна критика.

В своя защита, авторите на тези статуи, заявиха:
„Работим паралелно с бюджета, който общините дават за проектите. Обсъжданите в социалните медии "статуи" са най-евтините “, каза Халил Кекликоглу.

„Не сме виновни ние. Вината е на тези, които смятат тези евтини неща за достойни за хората, живеещи в техните провинции “, отбелязва в интервюто Неджати Инджи, друг скулптор.

Роден в провинция Чорум в Централна Турция през 1941 г., Джошкун е известен най -вече с картини и гравюри, в които смесва реални проблеми с илюзията. След преместването си в Париж през 1971 г. той се нарича „Комет“ на името на известна музикална група.

Прекарвайки времето си между Истанбул и Париж, Джошкун откри 15 изложби в Турция, девет в Париж и по една във Виена, Залцбург, Лозана и Брюксел.

Снимки Агенция Демирорен

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?