Следвайте ни

КГБ държи мръсно бельо на кралското семейство?

viber icon

Преди години шпионинът Антъни Блънт дава на руските си колеги колекция от кралски писма, толкова компрометиращи, че може да се използва за изнудване на британското кралско семейство, твърди водеща фигура в КГБ. Преводът е на "Днес".

Писмата, написани от чичовците на кралицата, херцозите на Уиндзор и Кент, до техните германски роднини,  показват дълбочината на техните нацистки симпатии. Те биха се оказала много неудобни за Великобритания, ако бяха видели бял свят през годините на Студената война.

Блънт, високо уважаван геодезист в двора на кралицата, беше публично обявен за шпионин през 1979 г. Той винаги е настоявал, че информацията, която е предал на руснаците, е била "главно за немските разузнавателни служби".

Но документален филм на Channel 4 сега потвърждава, че Блънт е предал и копия от кореспонденцията на кралското семейство директно на КГБ. Вероятно Кремъл и до днес съхранява писмата.

Предателството беше разкрито от руския шпионски майстор Юрий Модин, бивш контролер на шпионския пръстен в Кеймбридж, който включва и Блънт.

Спомняйки си срещите си с Модин, писателят и историк Роланд Пери разказва: "Попитах го: "Бихте ли могли да изнудвате кралските особи? ", а той ми отговори: "Да. Да, можем да го направим, но не бихме".

Като далечен братовчед на кралицата майка, Блънт е бил доверен член на Домакинството след присъединяването си към двореца през 1945 г. Той също така е бил двоен агент и е шпионирал и за MI5.

След края на войната крал Джордж VI, бащата на кралицата, лично помолил Блънт, който говори немски, да придружи кралския библиотекар Оуен Морсхед на тайна мисия. Те имат задачата да извлекат близо 4000 писма, написани от кралица Виктория до дъщеря й императрица Виктория, които се съхраняват в бившия дом на последната - замъкът Фридрихсхоф, близо до Франкфурт - тогава окупиран от американците.

Другата кореспонденция, съхранявана в имота, включва писма между херцозите на Уиндзор и Кент и принц Филип Хесенски, внук на императрица Виктория, както и един от най-мощните аристократични поддръжници на Хитлер.

Кралят знаел, че в грешните ръце писмата могат да се окажат силно увреждащи за семейството. Принц Джордж, херцогът на Кент, загива при въздушна катастрофа през 1942 г.

Блънт умира през 1983 г. на 75-годишна възраст.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?